Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Синдикати просвете: Како за здравство, тако и за нас!

СИНДИКАТ РАДНИКА У ПРОСВЕТИ СРБИЈЕ

 

Коначно, наставак преговора

 

После 50 изгубљених дана, данас су у Министарству просвете настављени преговори о новом Посебном колективном уговору. Присуствовали су представници свих синдиката просвете, као и представници надлежних министарстава. Испред Министарства просвете преговарао је помоћник министра др Зоран Костић али је, на изненађење синдиката, преговоре водио др Живко Кулић, испред Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Састанак је трајао пуна три сата. Др Кулић је имао намеру да се све несугласице реше, али је проблем представљао велики број примедби на раније договорену верзију уговора од стране четири министарства, а посебно од стране Министарства финансија.

 

Синдикати просвете: како за здравство, тако и за нас!

 

И синдикати су имали своје изненађење: у многим спорним тачкама понудили су нова решења, по угледу на Посебан колективни уговор за здравство, који је ступио на снагу пре три дана. Представница Министарства финансија није имала куд пред аргументом синдиката – „да оно што може у здравству мора да може и у школству“, и захваљујући томе усклађени су скоро сви ставови – изузев три, који се односе на јубиларне награде, плаћање руководилаца синдиката и заштиту руководилаца синдиката.

По мишљењу синдиката, најважнији члан Уговора је Члан 5, који уређује критеријуме за технолошке вишкове и раднике са непуним радним временом. Као и пре 50 дана, синдикати су постигли да се усвоје прецизни критеријуми за распоређивање технолошких вишкова и да се тиме конкурсима „затворе врата“, иако је Министар просвете имао сасвим другу намеру – да укине листе технолошких вишкова и да дозволи расписивање конкурса и примање нових радника у школски систем.

Међутим, док Уговор не ступи на снагу, сматрамо да ништа још није ни постигнуто. Следећи преговори заказани су за среду 21. јануар, у 10 часова.

 

Штрајк у Војводини, остатак Србије креће у уторак

 

У међувремену, са почетком другог полугодишта велики број школа у Војводини наставио је од јуче штрајк од 30 минута. Њима ће се прикључити већина осталих школа у Србији, од идућег уторка. Очекује се да ће око 70% школа у Србији бити у штрајку. Став синдиката је непоколебљив: испуњење три основна штрајкачка захтева – новац, ПКУ и нови закон о образовању. Очекује се да министар просвете понуди синдикатима свој предлог споразума, како је и обећао прошле суботе.

 

И Свети Сава ће штрајковати!

 

У понедељак ће заједнички штрајкачки одбор четири синдиката разговарати о организацији спектакуларног похода просветних радника, на дан Светог Саве, 27. јануара. Поход би био започет из разних градова Србије, окупљање би било испред Светосавског храма, а одатле би се наставило до места где ће бити одржана Светосавска академија у организацији Министарства просвете (вероватно до „Сава Центра“).

Слободан Брајковић,

председник СРПС 

4Comments

 1. neznalica каже:

  a sta je to zdravstvu ponudjeno pa su odustali od strajka

  • Tanja каже:

   Koliko sam pratila na netu, zdravstvu su smanjili samo osnovicu za 10%, svi dodatni prihodi (regres, topli obrok, dežurstva) nisu smanjeni.
   Pored toga, ostavili su ustanovama da raspolažu „sopstvenim sredstvima“, od kojih, bar prema starom PKU, mogu da povećaju plate do 30%.

 2. Саша каже:

  Шта је спорно у заштити руководилаца синдиката – осим ако се не жели да синдикати играју како директори свирају 🙂

 3. Vladan Božović каже:

  U zdravstvu su dobili PKU bez štrajka. Posle farse oko nezaključivanja ocena na polugodištu, sprema se se još jedna spektakularna, kako reče Brajković.

Top