Home >> Синдикат >> Синдикати школа Београда: Хоћемо +30% на скупоћу!

Синдикати просвете Београда захтевају 30% веће плате за просвету Београда и исплату накнада за превоз у новцу:

 

 

Школски митинг 1. маја у Београду

 У уторак 3. априла 2012, одржана је заједничка седница руководстава свих синдиката просвете Београда:

 Форума београдских гимназија (Миодраг Сокић, Данијела Лазаревић, Зоран Буљугић, Радмила Биговић),

Форума средњих стручних школа Београда (Милорад Антић, Бора Вукчевић),

Синдиката радника у просвети Србије (Слободан Брајковић, Јелена Панић),

Форума београдских основних школа (Јасмина Станковић),

Синдиката основних школа Београда (Будимир Лазић), и

ГСП „Независност“ – Београд (Ружица Тодић – телефонски).

 

 

 

 

 

 

 

На дневном реду су били актуелни проблеми са којима се срећу запослени у београдском образовању: питање новчаних   накнада за превоз и питање висине     плата запослених на територији Града Београда.

Проблем накнада за превоз настао је увођењем Бус-плус система у Београду. Већини запослених у београдским школама овај вид накнаде одговара, али постоји она мањина (око 20%) који не желе, немају могућност, немају повољну превозну линију или имају неки посебан разлог због кога траже исплату новца за превоз, уместо Бус-плус карте. Иначе, Закон о раду врло прецизно регулише право сваког запосленог на, уколико тако жели, новчану надокнаду у висини цене карте у јавног превозу.

У школама Београда запослени су се већ организовали и засипају своје директоре и школске одборе захтевима за накнаду превоза у новцу. Пре десет дана београдски синдикати просвете су захтевали разговор са замеником секретара Секретаријата за образовање Београда Драгицом Моро, и на том састанку су добили неку врсту обећања да ће се Град позабавити овим проблемом. Међутим, од обећања за сада нема ништа.

 

 

 

 

 

 

 

Када је у питању материјални положај, ситуација у Србији и у Београду је таква да су плате у образовању централизоване и једнаке на целој територији Републике. Међутим, Београд је један од најскупљих градова у региону, па је материјални положај запослених у београдском образовању много неповољнији од положаја њихових колега у остатку Србије.

У многим метрополама Европе, у којима су високи трошкови живота, примењује се решење да  запослени добијају и „додатак на скупоћу“. Ове трошкове по правилу сносе локалне градске власти. И у Београду је ово решење примењивано у времену између два светска рата.

 

Сви синдикати су се сложили око заједничког деловања и акција: затражиће пријем код градоначелника Београда, везано за ове теме. Синдикати ће захтевати да се разраде механизми чијом применом би се изашло у сусрет оним запосленима који желе накнаду за превоз у новцу, а да Град одобри и издвоји средства којима би се запосленима на територији Београда повећале плате за 30% у односу на плате њихових колега ван Београда.

Договорено је и да Првог маја сви синдикати образовања Београда организују протестни митинг у Београду, вероватно на платоу испред Секретаријата за образовање Београда.

14Comments

 1. Ванда каже:

  Богме, зелене гранчице нас осушише, све!!!

 2. Milan каже:

  Не мислиш ваљда на зелене гранчице?Хехехе…

 3. Ванда каже:

  Ко напада Унију?
  П.С. Од Јордана знам све, али ти знаш о чему ја причам…

 4. Milan каже:

  Па ја могу да наведем све који примају новац за превоз а не путују (барем код мене)… Сви запослени у здравству у Крагујевцу, као и сви запослени у Општини… Мало ко од њих путује а сви уредно наплате… Могу сви- не могу просветни радници, њима се проверавају личне карте, праве спискови, мери колометража, броје станице… Е па „неће да може“, разбуцали смо их на суду и сад може све…Знам и ја да у „репрезентативним“ синдикатима не цвета цвеће, али, не будимо некоректни… Прво, знате врло добро зашто је продужено дејство ПКУ, због проблема које смо могли имати са Мин. финансија, и неповољнијих решења за запослене… О коефицијентима се није ни расправљало, они ће бити главна тема конференције за штампу 26. априла, изузев ако неко не рачуна два састанка, на којима је присуствовао Јордан… (можете у оквиру споразума да сазнате од њега шта је било, не да нападате Унију)

 5. E каже:

  Dođi u jugoistok Srbije živećeš prelepo stan se ne izdaje ima praznih kuća,kafu i sok obezbeđujem,ima svega .

 6. Ванда каже:

  И само да кажем колеги Грому – одлична паралела са 12%, неком припада, неком не…исто подела по томе ,,ко је где“.
  Уствари, баш то, медијска пажња нас је довела да се свађамо овде и још на неким групама. Кад бисмо ударили причу о 12 % по медијима, исто би било. Кад бисмо објавили у колико школа запослени имају већу плати је школе имају сопствени приход, опет бисмо дошли до расправе. Кад бисмо објавили имена људи који узимају кеш за превоз, а не путују, па им плата 15 000 динара већа него онима који се нису снашли да слажу место становања… Много тога ја могу да набројим, а довело би нас до међусобних сукоба. Да ли то треба да нам је циљ, међусобно трвење? Јесмо ли у стању да гледамо мало шире?
  Свако нека у својој средини направи акцију која ће довести просвету у локалне медије, и ми смо победили!

  • гром каже:

   Хм!Хм!Хм!
   Не треба миксати дискриминацију на основу синдикалне припадности, увећање зарада на основу сопствених прихода ако је у складу са Законом којим је и уређено, и неморал настао на лажима по питању места становања. Ово како сам закључио изгледа да лажу наставници, живи били.
   Еееееееееееееј! чуј! наставници па лажу! Не знам!? ал’ мени то дође некако смешно.
   И није нама овако што су Неци онакви него што смо ми никакви.

 7. Ванда каже:

  Сматрам да БГ није најскупљи и не слажем се са том констатацијом. Скупљи је, на пример, Зрењанин, у то сам сигурна! И зато би требало да се ми у Зр ујединимо и тражимо од наших општинских власти слично! Зато би требало свако у својој средини да покрене нешто, па кад нас буде много, онда такви да кренемо на министарство!
  Подржавам акцију, јер сте тренутно у медијима, једини просветни радници који су у медијима, па макар и због небулозног разлога!
  Кад већ репрезентативни синдикати пристају на стари колективни уговор и старе коефицијенте, нека се бар нешто ,,котрља“.
  Значи, не мислим да сте заслужили тих 30 %, али мислим да је акција прави погодак због било какве пажње!

 8. jeca каже:

  Jadna deca i nastavnici u skoli gde radi gospodin sto se potpisuje pseudinom VladanBozovic

 9. Prometej каже:

  Mislim da se vrtimo u zacaranom krugu. Prvo, Djilas je zauzet izbornom kampanjom i briga ga je da se sastaje po pitanju necega sto njemu ne koristi. Nakon toga ce uslediti prica o formiranju vlade, postizbornim koalicijama i tu ce ce potrositi bar 2 ili 3 meseca. Onda vec stize jesen, pa ce nam nesto reci, mozda i nesto obecati, ali tek po usvajanju budzeta za narednu godinu. Ne lipsi magarce…Tako cemo dospeti u jednu bezizlaznu situaciju. Pogotovo sto za 2 godine pocinje finansiranje po uceniku, tako da su resili do tada da nas zavlace, omalovazavaju, klevecu jer je to najbolji nacin da se obesmisli svaki vid borbe za bolji polozaj. Mislim da moramo biti mnogo energicniji, odlucniji, brzi i manje sujetni jer samo zajdenickim nastupom mozemo nesto da uradimo.

 10. Наташа каже:

  Подржавам акцију!

 11. Jelena каже:

  „Ja uvek postavljam pitanje sta radi profesor koji im predaje, da li je on nesposoban da ih nauci, da li namerno deli lose ocene kako bi namestio poslove svojim kolegama“
  Profesor koji im predaje se nervira. Nije nesposoban, ali ne može naučiti one koji ne žele da uče. Namerno daje loše ocene da bi naterao učenike da počnu da uče!

  I da, isti taj profesor kada drži privatne časove nekoj drugoj deci, isto tako se nervira jer ta deca nemaju školske sveske, nemaju pojma šta rade u školi, pa mora da gleda u pasulj da vidi šta je kolega koji se nervira u školi radio na časovima. Nisu profesori krivi… nego roditelji!

  Mi smo jedini koji želimo nečemu da naučimo tu decu. Deca i roditelji žele samo dobru ocenu 🙁

Top