Home >> Синдикат >> Синдикати обележили Први мај и предали захтеве влади

  • Форум
  • Коментари су искључени на Синдикати обележили Први мај и предали захтеве влади
Синдикати обележили Први мај и предали захтеве влади

„За веће зараде, вратимо достојанство раду“

Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикат Независност обележили су ове године Први мај скупом у Београду под слогаом „За веће зараде, вратимо достојанство раду”. Скуп је почео окупљањем синдикалиста и грађана на Тргу Николе Пашића, настављен протестном шетњом до зграде владе, те завршен предајом захтева за повећање плата, боље услове рада и измене закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Окупљенима на Тргу Николе Пашића обратили су се испред Самосталног савеза синдиката његов председник Љубиша Орбовић и председник синдиката Независност и професор ФПН Зоран Стојиљковић.

Орбовић је честитао свима данашњи празник подсетивши на његову историју и рекао да данас 131 годину после првих првомајских протеста, радници и даље имају исте захтеве, иако је требало да се направи много корака напред.

Орбовић је подсетио на захтев ММФ-а да се смање плате и пензије, да се радни век повећа на 65 година, а мотив за све је, каже да се њима обезбеди плаћање камата.

„Радници тешко живе, а пензионери су још угроженији, јер не могу додатно да раде, а пензије су мале, такође, деца стално гледају како да оду из земље”, рекао је Орбовић и додао да су се синдикалисти данас окупили да траже веће зараде и достојанствен рад, али и обезбеђивање боље преспективе деци „јер ово је њихова земља”.

У име Уједињених гранских синдиката Независност окупљенима се обратио председник синдиката Зоран Стојиљковић, који је поздравио и „све оне који су данас на уранку и славе”. Како каже, сигуран је да су и они сагласни са захтевима радника, али не верују да нешто може да се промени, па нису дошли.

„Паролом „гледај своја посла и не мешај се” нећемо ништа постићи”, поручио је Стојиљковић. Носећи транспаренте „За веће плате, вратите достојанство раду” и „Не шалите се са радницима”, протестна поворка је кренула са Трга Николе Пашића ка згради Владе Србије. Протестној шетњи синдикалиста су се придружили и демонстранти Левог самита Србије.

Протест је завршен испред зграде Владе, где су представници синдиката предали своје захтеве о повећању плата и бољим условима рада и изменама закона о пензијском и инвалидском осигурању.

(Танјуг)

Top