Home >> Синдикат >> Синдикати: Није одлив већ егзодус стручњака

  • Коментари су искључени на Синдикати: Није одлив већ егзодус стручњака
Синдикати: Није одлив већ егзодус стручњака

Држава само враћа плате на вредности из 2014. године

Повећање плата у јавном сектору није реално и право повећање, јер њиме држава враћа оно што је узела са умањењима 2014, оценили су Весна Војводић из Синдиката просвете Независност и Живорад Мркић из Новог синдиката здравства.

Мркић је упозорио и да одлазак стручњака из земље незаустављив и да ће имати катастрофалне последице.

Повећање плата у јавном сектору звучи као добра вест, али тешко да је то вест о реалном и правом повећању, јер њиме држава практично враћа оно што је узела са умањенима запосленима у јавном сектору 2014, сложили су се у Дану уживо Н1 Весна Војводић и Живорад Мркић.

Разумемо умањења зарада као патриотски чин, али такав пример треба да покажу и функционери, а то се није десило, рекли су они.

„Ми још нисмо достигли основицу из октобра 2014, са овим повећањем, које номинално лепо звучи, међутим де факто ефекат повећања око шест одсто кад је здравство у питању, ако рачунамо и на инфлацију од готово три године, питање је да ли и шест одсто остаје. Повећање ће поправити нешто ситуацију… али држава нам је отприлике вратила оно што нам је одузела 2014“, каже Мркић.

Он је рекао да економски патриотизам треба да важи за све, али су овим мерама били погођени најсиромашнији.

„Ударено је по најслабијима, а притом тај економски патриотизам нису поднели тајкуни, инвеститори, а за стране инвесторе је постојала чак и слободна зона, њима је на њихов екстра профит ишло да су ослобођени и доприноса и пореза“, каже он.

Весна Војводић из Синдиката просвете Независност оцењује да су плате запослених у просвети сада 17 одсто испод републичког просека, а са овим повећањем просветари могу рачунати на нешто мање од тог просека.

Када се, како је рекла, упореде плате од пре умањења из 2014, и сада, оне су сличне номинално.

„Али шта значи три године имати такав ниво… и сада смо у истој позицији као у новембру 2014“, каже она и додаје да је тај синдикат још 2014. у писму министру Душану Вујовићу позвао да функционери покажу својим примером и умањењем својих примања да су и они спремни да допринесу да се земља консолидује, али да од тада нема одговора“.

Она је рекла и да двострука реторика власти о просветним радицима није коректна и „боли“.

„Каже се да је наш посао тежак, да ће се тиме бавити влада, а с друге стране кад вам се континуирано узимају проценти од плате, онда вам је јасно када чујемо изјаву председнице владе да су просветни радници они који не раде током распуста, три сата дневно проводе у школи, обични грађани се запитају какви су то људи који нам образују децу… та реторика нас боли, и то није коректно. Човек живи од плате, али и од неукаљане части, а ових дана морамо дебело да је бранимо“, закључила јуе она.

Мркић је упозорио да велики број здравствених стручњака одлази из земље и да то прераста у прави „егзодус медицинских стручњака“.

„Нажалост губимо најбоље здравствене стручњаке који одлазе из земље. Они нису мање патриоте, него људи којима се све смучило, морају да воде рачуна о себи и својим породицама. Ми немамо одлив кадрова из здравства, већ егзодус библијских размера. Стручњаци, неурохирузи, патолози, анестезиолози, сваке године одлазе из земље. Народ неће имати ко да лечи, имаћемо здравствене сале у које неће имати ко да уђе. Узалуд су улагања у технологије, ако немате људе који ће њима руковати“, упозорио је Мркић.

Он је рекао и да је на територији Србије тај проблем још израженији, зато се пацијенти и сливају према центрима у Београд.

„Тај тренд (одлазака стручњака из земље) је незаустављив и имаће катастрофалне последице. Зато позивамо и удржења пацијената, да се удружимо и заузмемо заједнички став“, поручио је Мркић.

(Данас)

Top