Home >> Синдикат >> Синдикати љути због чиновничких плата

  • Коментари су искључени на Синдикати љути због чиновничких плата
Синдикати љути због чиновничких плата

Незадовољство представника радника због нацрта новог закона

НОВИ Нацрт закона о платама у јавној управи ових дана изазива буру негодовања међу синдикатима, а Самостални синдикат културе је незадовољан напустио преговоре. Предлог још није усвојен, анализира се и дорађује, али му синдикалци већ приписују многе мане због којих се коси с постојећим Законом о раду.

За Ивицу Цветановића, председника Конфедерације слободних синдиката, која има своје представнике у Радној групи, нови прописи су недоречени.

– Закон о раду мора да буде раднички устав, а овде се кроз платне разреде и каталоге за један део радништва уводи други закон – сматра наш саговорник. – Непрецизно је дефинисана класификација занимања. Зато је наш предлог да се тачно утврде начини напредовања. Системски не може да се види ко колико вреди, не зна се ко ће то да процењује, по предложеном испада да када се запослиш не можеш више да напредујеш до пензије.

Драгана Ђорђевић, председница Самосталног синдиката културе, сматра да је овај пропис у садашњој форми накарадан и да су они изашли из Радне групе пошто сматрају да ће се на тај начин поништити улога синдиката.

– Према његовим одредбама, радник треба да представи своју „делотворност у раду“, као да је то сируп за кашаљ – каже наша саговорница. – Он не уређује радне односе на прави начин и не може као такав да се примењује. Такав закон не постоји нигде у свету.

Она наглашава да ми радно законодавство већ имамо и да је довољно само у Закон о култури дописати три члана, пошто запосленима у културним установама закон о јавним службама не доноси ништа.

– Из Нацрта не можемо да сазнамо ни како ће изгледати каталози, платни разреди, начин напредовања… Једна од одредаба, на пример, предвиђа да послодавац може да вас премести на друго радно место без пристанка, иако је оно 50 километара од места становања – каже Ђорђевићева. – Запослени у култури су се већ изборили за увећање зараде за рад на терену, за, рецимо, археологе или играче, утврдили смо ко не може да буде технолошки вишак. Сада ће нам укинути сва права која имамо по колективном уговору.

Наша саговорница сматра да се њиме суспендује и Закон о буџету, а стопира се и поглавље 19 које се тиче социјалне политике и запошљавања.

Зараде мање 10 одсто

СВАКОГ месеца плате запослених у култури у неколико општина у Србији „тање“ су у просеку за 1.500 динара, што је прилична свота уколико се у обзир узме да већина у овој бранши прима свега 26.800 динара. Самостални синдикат културе Србије је у децембру прошле године указивао на проблем и покушавао да реши исплату за све запослене по новој цени рада од 2.512 динара. Наиме, свима су у култури умањене зараде за 10 одсто још 2014. године, али је, променом цене рада, то требало да буде враћено.

(Новости)

Top