Home >> Синдикат,Штрајк >> Синдикати 1. маја у протестној шетњи

„РТС“, петак, 25. апр 2014, 15:26 -> 15:36

 

Запослени су данас у истом положају у коме су били амерички радници 1886. године.

 

 

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић позвао је чланове и све грађане да се придруже шетњи од Трга Николе Пашића до Славије, преноси Бета.

Желимо да укажемо властима да морају размишљати о запосленима и пензионерима приликом усвајања нових закона и мера“, истакао је Орбовић и додао да очекује да ће скупу присуствовати пар хиљада људи.

Орбовић је рекао да се данас доводе у питање права за која су се радници изборили пре 128 година и да се запослени у Србији суочавају са враћањем у неолиберални капитализам који према његовим речима, „не води рачуна о човеку“.

Председник Удружених гранских синдиката „Независност“ Бранислав Чанак рекао је да сваки грађанин Србије који је свестан свог социо-економског положаја, има обавезу да 1. маја искаже задовољство или незадовољство.

„Тужно је поређење по коме су запослени у Србији данас у истом положају у коме су били амерички радници 1886. године када су започели протест за своја права“, додао је Чанак.

Чанак је рекао да се у Србији се новим Законом о раду, који како је оценио, нема ниједну реформску црту, „припрема покопавање радничких права“. „Не можете реформисати мртваца а многе ствари у Србији су мртве или на самрти“, напоменуо је Чанак.

Према његовим речима, предложени Закон о раду личи на „самоубиство“ јер ће његовим усвајањем Србија и њени грађани постати још сиромашнији.

Чанак је оптужио послодавце и власти да нису имали искрену жељу да кроз разговоре са представницима синдиката, дођу до законских решења која би била прихватљива за запослене у Србији.

„Кијев се у Србији неће десити осим ако сама власт не створи социо-економске околности које би довеле до масовних протеста. Што нас власт буде више притискала, ми ћемо је више критиковати“, поручио је Чанак.

Председник Удружених гранских синдиката „Независност“ је упозорио да ће чак и у случају да нови Закон о раду не буде усвојен, запослени у Србији бити суочени са два велика проблема у наредном периоду.

„Имамо проблем 153 предузећа у реструктурирању у којима је угрожен положај 56.000 запослених и ситуацију у јавном сектору у коме од 800.000 радника треба избацити оне који су запослено по рођачко-партијским везама. Како то урадити а да поштени људи остану? Ако јавни сектор упадне у колапс, све пропада јер он служи грађанима“, истакао је Чанак.

Протестна шетња, коју ће под слоганом „1. мај није 1. април, не шалите се са нама“, организовати СССС и УГС „Независност“, почеће у четвртак, 1. маја у 12 часова на Тргу Николе Пашића.

Међународни празник рада – Први мај обележава се широм света у знак сећања на дан када је 1886. године око 40.000 чикашких радника ступило у штрајк и обуставило рад, тражећи боље услове живота.

Први мај је у Србији први пут обележен 1893. године протестним скуповима у Београду.

Top