Home >> Синдикат,Слајдер >> Синдикат: Министарство жели саговорнике кратког памћења

  • Коментари су искључени на Синдикат: Министарство жели саговорнике кратког памћења
Синдикат: Министарство жели саговорнике кратког памћења

Teшко да ће бити договора са министром

Министар просвете Младен Шарчевић састао се у петак са представницима синдиката у просвети. Весна Војводић Митровић из Синдиката просветних радника Независност каже да је састанак показао да су министарству потребни саговорници који имају кратко памћење и плитак ум, а да пошто пеосветари не одговарају тим критеријумима тешко да ће договора бити.

Весна Војводић Митровић је гостујући у Дневнику у 19 на Н1 рекла да је повод састанка страх Министарства просвете од великог броја тужби које би могле да уследе због погрешно обрачунатих годишњих одбора у 2014. години.

„Накнаде још нису решене, постоје неке пресуде које иду у корист запосленима, али министарство покушава да купи време и одложи решавање проблема“, каже Војводић Митровић.

Она подсећа да је министар Шарчевић неколико дана пред председничке изборе запосленима у просвети обећао повећање од 15 одсто, због чега су му представници синдиката почетком маја послали писмо тражећи да се изјасни о тој својој изјави.

„Он нам је упутио допис у којем нас је подсетио код кога су кључеви од ризница“, истиче гошћа Дневника.

Просветни радници су у међувремену поставили још један захтев, а то је да буду изузети из будућег закона о запосленима у јавном сектору. Представница Синдиката Независност каже да су полиција и војска већ успеле да издејствују такав положај, а да је закон толико неповољан за просветне раднике „да унижава положај међу другим корисницима буџета“.

Она истиче да закон предвиђа мерење радног учинка у просвети, од васпитача до професора на универзитетима, због чега су просветни радници у шали предложили да се у дуалном образовању осмисли смер „читач џабаметра“, мерне јединице за узалудни рад.

„Немогуће је да измерите учинак наставника који од ове ријалити стварности покушава да отргне децу и наведе на прави пут“, каже гошћа Дневника.

Додаје да је болно и то што се у закону о запосленима наводи да ће вредновање рада запослених у просвети бити огледало ефикасности и уређености државе.

„Да ли је то могуће остварити средствима у којима је омогућено да сви они који имају привилегије задржавају своје позиције, а ми запослени у просвети и даље се боримо са платама нижим од просека“, пита Војводић Митровић.

(Н1)

Top