Home >> Синдикат >> Синдикалци траже праведне плате

Синдикалци траже праведне плате

Завршена јавна расправа о нацрту новог закона о запосленима у јавној служби

КОНАЧНА верзија новог закона о запосленима у јавним службама, који ће једнако вредновати исте послове и учинак радника на различитим позицијама, очекује се до краја септембра. Док предлагачи из Министарства државне управе и локалне самоуправе верују да ће документ заштитити запослене који раде за државу, представници синдиката тврде да ће њихов положај бити још угроженији.

Јавна расправа о Закону о запосленима у јавноj управи ушла је у завршну фазу, а предлагачи су закон представили синдикалцима. Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Зоран Касаловић уверен је да ће нови закон успоставити транспарентан, правичан и систем којим ће се лакше управљати.

– Моћи ће да се вреднује учинак, а грађани ће моћи да рачунају на квалитетнију услугу – рекао је Касалић. – Желимо да сви запослени у јавном сектору добију фактички чисту слику, да имају мотивацију да раде боље, да напредују и да на тај начин грађани добију квалитетнију услугу када је реч о болницама, културним установама, социјалној заштити и образовању.

Нацрт новог закона је, наводи државни секретар, део шире реформе система плата и радних односа у јавном сектору.

– Имали смо ситуације да за исти посао неко има већу плату, или да неко ко ради мање добија исту зараду – објашњава Касалић. – Сада желимо да вреднујемо рад који није исти када је, рецимо, реч о медицинској сестри из Хитне службе, где се излаже ризику и, на другој страни, њеној колегиници која ради на офталмологији.

Синдикалци, међутим, не верују да ће нови закон бити правичан, а најгласнији у критици су просветари.

– Додатно ће се погоршати ионако лош положај просветног кадра – каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа. – Повуците овај закон и склоните га у фиоку, јер ћете наставницима и учитељима одузети и оно мало права за која смо се тешком муком изборили.

Новим прописима су незадовољни и здравствени радници, чији су представници у понедељак оштро осудили нацрт новог закона. Према речима Живорада Мркића, из Новог синдиката здравства, запослени у јавној управи ће оваквим документом, заправо, постати жртва буџетске консолидације.

Штрајк у школама

ЗАКОН о запосленима у јавном сектору један је од главних разлога што су у понедељак просветари, чланови Синдиката радника у просвети (СРПС) и Синдикат образовања Србије (СОС) организовали штрајк упозорења. Претходно су, у петак, протестовали и наставници учлањени у Унију синдиката просветних радника и „Независност“.

Министарство просвете објавило је у понедељак да се у више од 90 одсто установа настава несметано одвијала, тј. да у 114 од 1.751 школе није било првог часа, а да су у још десет часови трајали 30 минута.

Синдикати, међутим, тврде другачије. Према речима Валентине Илић, председнице СОС, наставници у 450 од 654 школе, њихове чланице, у понедељак нису одржали први час или су часови били скраћени. Она је најавила нови штрајк за 6. октобар и протест испред Владе Србије. Слободан Брајковић, председник СРПС, каже да се штрајку придружило око 250 од 420 школа њихових чланица.И. М.

(Новости)

Top