Home >> Синдикат >> Синдикалци поднели кривичну пријаву против начелника Генералштаба

  • Коментари су искључени на Синдикалци поднели кривичну пријаву против начелника Генералштаба
Синдикалци поднели кривичну пријаву против начелника Генералштаба

„Примирје“ војних синдикалаца и Министарства одбране ни на видику

Представници Војног синдиката Србије (ВСС) који су одржали протест у недељу у Београду, поднели су кривичне пријаве против највиших официра у Генералштабу ВС.

Осим што су саопштили да ће „здружено са колегама из Полицијског синдиката Србије наставити са предузимањем репресивних мера ка заједничком послодавцу”, ВСС је поднео кривичне пријаве против двојице генерала – Љубише Диковића, начелника Генералштаба, и Стојана Коњиковица, начелника Управе за људске ресурсе, као и пуковника Рајка Миловановића, начелника Управе војне полиције. То су учинили, како су навели у саопштењу за јавност, због основане сумње да су починили кривично дело „ометање јавног скупа”.

Представници синдиката, који броји око 7.000 чланова, тврде да су ови највиши војни функционери покушали да спрече запослене да се придруже протесту ангажујући што већи број њих на разним задацима током викенда.

Према тим наводима, организовали су ванредну проверу магацина, припрему страже, па чак и проверу физичких способности која се заказује током радне недеље.

Из ВСС тврде да је велики број војника неосновано задржан у касарнским условима рада, а појединим члановима овог синдиката старешине су претиле непродужавањем уговора, премештајем или изрицањем дисциплинских мера.

Осим тога, наводе синдикалци, начелник Генералштаба наредио је пуковнику Миловановићу да војна полиција прати, снима, фотографише и прикупља податке о учесницима протеста иако су овај догађај обезбеђивали припадници МУП, тако да није било потребе за асистенцијом војне полиције.

Они су подсетили да Закон о Војсци прописује да војна полиција може помагати припадницима МУП само када то нареди министар одбране.

Будући да министар Зоран Ђорђевић није донео сличну одлуку, како кажу у ВСС, војна полиција је ове активности обављала по наређењу непосредног претпостављеног, пуковника Миловановића који је поступао у складу са наређењима генерала Диковића. На тај начин су прекорачили своја службена овлашћења.

Синдикалци су истакли и да је Диковић наредио начелнику Управе за људске ресурсе да прочита у свим јединицама својеврсно упозорење „о опасностима учешћа у јавном скупу”, истичући при томе „паушалне оцене да је реч о догађају усмереном против државе”.

О протесту чији је циљ био, према речима организатора, да укаже на лошу материјалну ситуацију, различито су се изјашњавали и највиши представници државе. Наглашавајући да се на војсци не могу преламати мере штедње, председник Томислав Николић изјавио је да „Ко не жели своју војску, зажалиће што има туђу”.

Насупрот томе, премијер Александар Вучић поручио је „Николићу и другима” да држава не може да исплати оно што нема, као и да је војсци намењено пет одсто повећања плата, иако је ММФ био против тога.

Током ранијих иступања у јавности представници Војног синдиката Србије објаснили су да не траже никаква повећања из „државне касе”, већ да би повећање основица за зараде могли да добију уколико би другачије био распоређен војни буџет у којем, према њиховим сазнањима, има простора за повишице.

Председник Томислав Николић, врховни заповедник наших оружаних снага, најавио је састанак са министром одбране да види „докле се стигло” у вези са протестом ВСС и да ли нагомилани проблеми могу да буду решени.

Премијер и ресорни министар непослушност војника који су одлучили да у недељу изађу на улице виде као штрајк против државе, без много оправдања. Вучић је поручио да је захвалан свим представницима Војске Србије, изузев онима који штрајкују против сопствене земље.

– Наша војска се све озбиљније опрема, наоружава, постаје значајан фактор стабилности, а не претња било коме – изјавио је премијер.

Сличан је став министра Зорана Ђорђевића, који је после протеста рекао да је поносан на све припаднике Војске Србије јер се нису одазвали позиву „политикантског синдикалног руководства” који су имали политичке изјаве које нису у складу са синдикалним деловањем.

Из Министарства одбране стигло је и саопштење да је на скупу било око 200 војника, иако су синдикалци и сви медији известили да се у недељу испред Министарства одбране окупило око три хиљаде људи.

Иначе, један од најважнијих захтева Војног синдиката Србије, током преговора са министарством, био је повећање основице за обрачун зарада на 26.200 динара, колико је износила пре две године. Представници ВСС у неколико наврата су упозоравали да је стање у Војсци лоше, а да се минималне основице за зараде обрачунавају мимо закона.

Вучић: Много улажемо у Војску

Премијер Александар Вучић нагласио је да стално слуша неистине, на које му је тешко да непрестано одговара, попут оне да Албанија издваја више од 106 милиона за војску, и да многе друге земље издвајају више за војску.

Он је објаснио да је буџет Србије за војску од 630 до 640 милиона евра, што је, како је истакао, више од буџета Бугарске и Хрватске, а мало мање него што има Мађарска.

– Сада војсци враћамо оно што никада нисмо зарадили. Када дате новац који немате повећавајући плате и пензије, заправо лажете народ. Много улажемо у војску, пропорционално нашем БДП. Данас је само девет НАТО земаља испред нас по улагању у Војску – рекао је председник владе и позвао оне који се „спрдају са 5.000 динара једнократне помоћи” да му дају 100 милиона евра, па ће влада да им да још по 5.000 динара.

(Политика)

 

Top