Home >> Образовање >> Шеста: Фалсификоване оцене на суду

Кадија те тужи, кадија ти суди – случај преправљања оцена из 2007. у Шестој београдској гимназији

 

 

 

Скандал са фалсификовањем оцена у одељењу I-4 2007. године ових дана добио је своју неславну завршицу. На главном претресу, одржаном 30. 05. 2013., по предмету К 1687/11, судија Р.Ђ. прозивала је позване сведоке успевши да погрешно прочита готово свако име присутних и неприсутних професора, те се чинило у први мах да је предмет некоме остао потпуно непознат. То се само чинило, међу позваним професорима – сведоцима, који су у истражном поступку дали изјаве, а такође им је упућен позив за главни претрес на адресу Шесте београдске гимназије, налази се неколико њих чија имена нису поменута ни у каквом контексту (да рецимо нису примили позив или се њихове изјаве изузимају из процеса из неких разлога…). Запањујуће је да се тужилац није појавио, па је бранилац оптужених заблистао у пуном сјају упућујући судији своје предлог да се претрес не одржи јер се закон променио па треба преиспитати оптужницу, између осталог и констатацију да тадашњи директор није био у настави, те не може имати одговорност за оцене и оцењеивање ?!

 

 

Све у свему, судија доноси одлуку да се случај, након 5 година, врати Првом општинском суду на преиспитивање оптужнице, а затим се љубазно захваљује професорима који су дошли ( и трошили своје време) и истиче да ће писаним путем бити обавешетени о потенцијалним потребама за сведочењем, „ако суђења уопште буде било“. Не липши магарче крај зелене траве!
Неки професори напуштају судницу у чуду, а неки нису нимало зачуђени. Све до тог тренутка није се веровало у чаршијске приче са Звездаре, по којима се један од оптужених хвалио како цео процес одавно стопира (наравно у корист оптужених) поступајућа госпођа судија, по налогу једне странке (тада) на власти.
Сви наводи са детаљнијим информацијама као и постојећим доказима упућени су Министарству правде уз захтев да надлежни одмах испитају целокупну срамну ситуацију полудеценијског процеса.
Ево како изгледа када директор, који иначе није у настави (или неко њему врло близак), узме ствар (оловку) у своје руке!

 

Top