Home >> Друштво >> Шеста бг: МП руши конкурс за избор директора

Хоће ли бити поништен конкурс за избор директора Шесте београдске гимназије?

Инспектори већ други дан у Шестој београдској гимназији, по налогу Министарства просвете, у потрази за разлозима за поништење конкурса за избор директора школе!

На последњем конкурсу за директора школе, прошле недеље је Школски одбор за директора изабрао кандидата Славицу Калинић, професорку биологије, познату међу својим колегама по својим изразитим моралним и стручним способностима. Бољи избор није био могућ.

Министарство просвете је, међутим, за то место имало свог кандидата из унутрашњости, познатом по томе што је у гимназији, у којој је до сада био директор, Јелена Карлеуша снимила свој голишави спот. Иако никада није радио у Шестој гимназији нити у Београду, показао је жарку жељу да буде директор неке школе у Београду, и то место му је обећано од његових партијских другова.

Притисци на чланове Школског одбора су били жестоки, како од стране Општине Звездара, тако и од стране Министарства просвете. Међутим, чланови Школског одбора су ипак донели одлуку да се за директора Шесте изабере Славица Калинић.

Затечено одлуком Школског одбора, Министарство просвете је покренуло своје политичке механизме у циљу поништења конкурса за избор директора Шесте. Није прошло ни 12 ноћних сати, а већ је из Министарства просвете стигао налог Градском секретаријату за образовање да његови инспектори утврде неправилности које би евентуално биле узрок за поништење конкурса, или за смену Школског одбора.

Прошло је скоро четири године од скандала у Шестој, када је, на притисак утицајних родитеља и по наредби тадашњег директора школе, дошло до фалсификовања оцена неким ученицима.

Касније, школа се додатно „прославила“ и незаконитим уговорима о изнајмљивању школског простора, буџетским и пореским прекршајима.

Све време, тридесетак наставника – чланова ФБГ, упорно се противи свим незаконитостима у школи и не пристаје да у њима буде саучесник. Када су својевремено одбили да фалсификују оцене, брука је тако изашла у јавност. Затим су перманентно просветним властима указивали на незаконит рад школе. Инспекције су утврдиле све незаконитости, али нити оне, нити Министарство просвете, једноставно нису имали вољу да реше нагомилане проблеме. Јер, код нас све иде како треба док се политика не умеша. Општина Звездара није имала снаге да се носи са наредбама „одозго“, тако да  школа и дан-данас дугује буџету РС неколико милиона динара, а нико ништа и даље не предузима.

Хоће ли Шеста изаћи из агоније или ће се њена агонија наставити и даље? Хоће ли Шеста раскинути незаконите и штетне уговоре са приватницима? Хоће ли Шеста коначно добити правог директора или опет неког политичког в.д? Хоће ли политика коначно да престане да се меша у рад школа?

24Comments

 1. stanka каже:

  Profesorka Slavica predaje biologiju, ne cita sa prezentacija koje joj neko napravi! Ne, ne drzi seminare iz ekologije i informatike, bavi se mnogo ozbiljnijim stvarima (npr.sprema djake za takmicenje vrlo uspesno,osposobi sve da mogu da bez sramote da poloze prijemni iz biologije na medicinskom, stomatoloskom, bioloskom i ostalim fakultetima gde je potrebna biologija…)

 2. M.N. каже:

  Da li je to u pitanju profesorka biologije koja je drzala takozbani seminar iz ekologije iza koga se krio obican kurs iz informatike za osnovce. Ako jeste …..

 3. proporcija каже:

  Не познајем ни једну Станку. Ако сте из колектива можете се распитати и уживо. И не знам на какво правдање мислите. Ако мислите на школски новац из донације о томе питајте одговорна лица у рачуноводству и показаће вам комплетну документацију о јавној набавци која је спроведена а и опрему већ вероватно користите. Ако мислите на следећи део, опет питајте њих, колико ја знам тај новац још увек чека да се спроведе јавна набавка за куповину преосталих планираних пројектора, али би био ред да тај посао не спадне увек на грбачу исте особе. Јавите се правници и помозите јој да то обави. Бићу срећна да не морам опет ја да радим туђи посао. А ако већ износите оптужбе, био би ред и да се представите. А и да аргументовано дискутујете. Ја заиста немам више стрпљења да се бавим овим трачевима, молим вас да разговор наставимо у школи. Срамота је да ђаци читају овакву комуникацију. Ја јесам за промоцију школе, али позитивну…

  @Владан Ја лично немам никакве ни ситне ни крупне размирице ни са ким у колективу и немам проблем да комуницирам са било ким ко то жели. Такође не могу да се сагласим са овако острашћеним генерализацијама које износите.

  Поздрављам вас и не бих се више бавила вашим форумом, извините на сметњи.

  С. Марковић

 4. proporcija каже:

  @Vladan: Дај Боже!

 5. Vladan Božović каже:

  O, pa vi iz šeste ste počeli da komunicirate jedni sa drugima. Možda se na kraju i pomirite.

 6. proporcija каже:

  Ево читам стратегију образовања до 2020:
  Професионално управљање школом: избор директора се врши у школи, бира га
  колектив на основу програма рада који припрема и образлаже пред колективом.
  Директори обавезно пролазе специфичну обуку. Њихов рад се прати, мери и
  оцењује. Евалуација директора је специфична компонента евалуације рада школе.
  Према новим истраживањима, директори би требало да буду организатори наставе,
  а не образовни менаџери…
  (Thoonen, Horng & Loeb, 2010; Cheney and Davis, 2011),
  јер резултати истраживања указују на повезаност управљања школом и постигнућа
  ученика (нпр. Karen et al., 2010).

  • Vladan Božović каже:

   Koleginice Merković, prvo ne čitate STRATEGIJU, nego STRADIJU, drugo, kolektiv će da bira direktora, baš kao što ga je i sad izabrao. Kolektiv ne bira direktora, ne bira ga čak ni školski odbor, bira ga Kučuk Alija. Ako se njemu sviđa PREDLOG, ili mu uopšte nije bitno POTPISAĆE, ali ako je to protivno NJEGOVIM STRANAČKIM interesima, NEĆE.
   Vi u šestoj treba da se borite protiv takvog PRINCIPA, a ne da rešavate svoje sitne i nebitne razmirice. Ipak ste vi profesori, i treba ne samo da obrazujete đake, nego usput i da im usadite MORALNE vrednosti što svojim ličnim primerom (mislim na SVE iz šeste) ne pokazujete.

 7. proporcija каже:

  Да, веома гласно говорим оно што мислим. И кажем у лице. Боја косе или партијске или синдикалне књижице ми је небитна у комуникацији са људима. Људи који ме познају, знају сасвим сигурно на основу дисусије ко сам, а ко ме не зна ништа му не би значило и да напишем име.

  Све ове године ми није јасно зашто људи које знам као угледне наставнике и колеге са којима сарађујем и професионално и људски ценим, у школи имају потребу да говоре ружно о својој школи. У недобронамерном тексту који претходи овој дискусији, тога сте и сами свесни, наведено је неколико неистина, а нешто је намерно прећутано или временски испретурано. Јефтина манипулација зарад ситних (мада мени нејасних) интереса. Па ми наше ученике управо учимо да критички мисле и провере више извора, а не прихвтају једнострано изречено мишљење. Поготово ако и сами могу да се увере у неке чињенице.
  Волела бих да ми неко објасни ову игру „доктор Џекил и мистер Хајд“. Али у школи, да седнемо заједно уз кафу и лимунаду, а не овде да се довикујемо као посвађане комшије „преко плота“. Мени је стварно доста празних дискусија на било коју тему. Сваки пут се искрено и непријатно изненадим када сазнам за, рецимо, анонимне пријаве колега инспекцијама или за „лепљење етикета“ колегама иза леђа. Од рођења сам у неким школама, (родитељи просветни радници), школу заиста доживљавам као своје природно окружење, није ми жао да ишта урадим што ће допринети бољој атмосфери и за ученике и за колеге. Тако ће бити и даље. Молим вас све да стишамо страсти након пет година разних бура, таман смо једно полугође могли да се окренемо заиста само свом послу и ученицима, не видим потребу да се по ко зна који пут ископавају ратне секире синдикалних табора.
  Рекла сам још давно, пре четири-пет година кад се први пут причало о новом директору, да једино неко са стране може да управља нашом школом и нама, овако несрећно завађенима. Ни један „табор“ не може да делегира икога тако да остали буду задовољни. Неутралних нема – сви су сврстани на неку страну, њиховом вољом или њој упркос.
  Зашто се све ово дешава? Не бих се изненадила да неко открије да испод школе заправо постоји лежиште нафте или златна жила… Или је само у питању ко ће добити право да зида подземну гаражу и тржни центар који су уцртани испод нашег школског дворишта у регулационом плану?
  Фамозни број „47“ или „43“ или већ који, садржи велики проценат људи којима је доста скандала. Хајде да будемо у новинама и на ТВ по нашим успесима а не по прљавом вешу – истинитом или исконструисаном, како-год.

  С. Марковић

 8. stanislava каже:

  Morala sam da se potrudim da protumacim jezik ulice.Vama sviranje klavira znaci samo jedno,to valjda znate iz iskustva.I ne brinite za Sestu!************************************************************

 9. гром каже:

  Буди Бог с нама!

 10. olgica каже:

  Обраћам се Станислави, претпостављам ко је, мада препознајем неколико особа у њеном коментару, добронамерних и одговорних, наравно. Морам да одреагујем на добронамерно друго лице множине, јер се осећам прозвано, као члан синдиката на чији је форум ступило ово лице, као и добронамерно монтиране чињенице које износи. Станислава, лепо би ти пристајало ово име када би заиста била стамена, добра, позитивна и истинољубива. Ти то ниси. Прво, глађу је штрајковао Никола Козомора, који није у овом синдикату, а друго, карте смо играли (лично сам их донела) у време зимског распуста, када смо морали да у школу долазимо и уписујемо се у некакву књигу (када бих била злонамерна као ти, рекла бих коју сте ВИ измислили). Претпостављам да инсинуираш на штрајк просветних радника, али у том случају себи чиниш медвеђу услугу, јер је твоја срамота што у томе ниси учествовала, што смо се нас неколико из ове школе залагали за све вас. Не верујем да си задовољна својом платом и статусом професије којом се бавиш, мада, ко зна… А та Слађана или Славица, одакле год да је дошла, твоја је колегиница, дуже је од тебе у школи. Не мораш да гласаш за њу, нико те не приморава, сама ћеш се изборити са својом савешћу, надам се, када дође време да се сведу рачуни. Не зато што ти она није симпатична, већ што жмуриш на све проблеме, све неправде и неправилности, што си спремна да подржиш и црног ђавола, само да истина не победи. Али, то је твоје право. Ја о себи знам: све и да сам штрајковала глађу и играла карте, нисам била део гомиле, спремне да каменује и брани све „вредности“ бивших директора, о којима ће судити време, ако уоште буду запамћени.

 11. stanka каже:

  stanislava, uzalud menjas ime. haha, drago mi je sto ces jos vrlo kratko da uzivas dok ne pocnes da sviras klavir.

 12. prof каже:

  Žao mi je Šeste. Otpor Ministarstvu je uzaludan!

 13. stanislava каже:

  Krvoprolice!Teske li reci!Pa pocnite vec da strajkujete gladju i da igrate karte,u tome ste dokazano najbolji!A odakle li bese dosla ta Sladjana ili Slavica,kako se vec zove?

 14. N.R. каже:

  Sledeće školske godine biće krvoprolića i jadni učenici koji se nađu u sredini svađe profesora.

  • darinka каже:

   Svađe traju već četiri godine, i nijedan učenik nije stradao. Ali, bez brige,N. R, pogaziće nov prinudni upravnik, u svojim velikim cipelama, broj 47, sve neposlušne, i onda će zavladati nirvana. Za učenike, raj. Zahvalite tmušama, popovima i svima koji su našu prosvetu obradovali!

 15. darinka каже:

  Пропорцији, која вероватно има црвенкасту косу и виче кад говори, свака част на брзини реаговања!То није пропорција, то је константа: 47= безобразни, корумпирани, умешани и „ветрокази“. Тај број је срамота, константна срамота, данга на нејаком телу Шесте. Константно се појављује, уз сваког кандидата, вероватно би и Франкенштајн носио број 47. Али, „чега се паметан стиди, будали је за дику“, и ту нема помоћи. Ако је директор замишљен као „неочекивана сила која се појављује изненада и решава ствар“, онда се „ствар“ неће решити, а „неочекивана сила“ са поносном цифром 47, богомдана за директоровање, може да реши само сопствене проблеме.

 16. Vladan Božović каже:

  Puna podrška kolegama iz šeste gimnazije. Ništa se vi ne sekirajte, onaj marginalni čovek iz marginalne stranke će brzo da ode sa mesta ministra, na smetlište istorije.

 17. proporcija каже:

  Molim autora ovog teksta da prokomentariše proporciju
  47:(17+15)=4:5

  kao i:

  Da li direktor upravlja ustanovom gde rade nastavnici ili predstavnici lokalne zajednice?

  Iznajmaivanje nije bilo „kasnije“ nego mnogo, mnogo pre…

  Ili ste veoma loše informisani ili ste nedobronamerni prema Šestoj gimnaziji.

  • Vladan Božović каже:

   Evo, ja ću da rešim tu proporciju, ali i razrešim DVE farse.
   FARSA broj 1: Nastavničko veće kobajagi glasa za kandidate za direktora, recimo primer, 47 za postojećeg V.D-a, naravno kardra SPS-a koji ga je tu i doveo, a 32 – oje, za protiv-kandidata, recimo profesorku biologije, od čega 17 članova nekakvog sindikata i 15 slobodnih strelaca, što znači da postojeći V.D., ljubi ga SPS, dobio većinsku podršku nastavničkog veća.
   FARSA broj 2: Školski odbor od devet članova, kao da se ništa nije desilo, tajnim glasanjem bira direktora. Tu su tri profesora iz gimnazije, nekakva tri lika iz opštine, i tri zalutala roditelja. Recimo da je 5 članova školskog odbora glasalo za koleginicu koja predaje biologiju a 4 za V.D-a To bi značilo da je koleginica izabrana za direktora, ali ne lezi vraže. Kučuk Alija na kuli sjeđaše, i ka školi gleđaše, i sa kule zborjaše.JA SAM OVDE KUČUK ALIJA, I JA UKAZOM POSTAVLJAM DIREKTORA, I BEZ MOG POTPISA NIKO NE MOŽE BITI DIREKTOR, POPIŠAM VAM SE JA NA VAŠE ODLUKE.(NEMOJTE MU ZAMERITI NA BAHATOM I VULGARNOM REČNIKU, TURCI SU TO, SILA JE TO). IMA DIREKTOR DA BUDE MOJ KADAR, i pri tom lupi šakom o sto, STARI DOBRI SPS – KADAR, ARTILJERIJA!!!!!!!!!

  • Vladan Božović каже:

   Upravo sam saznao da ke Kučuk Alija, poslao svoju KAMARILU, da RAZREŠI NEPOSLUŠAN školski odbor

Top