Home >> Синдикат >> Седма гимназија: Писмо министру просвете

  • Форум
  • Коментари су искључени на Седма гимназија: Писмо министру просвете

ОТВОРЕНО ПИСМО

Проф. др Жарку Обрадовићу, министру просвете и науке

поводом напада на Гордану Фржовић, професорку физике у Седмој београдској гимназији

 

Поштовани господине министре,

Обраћамо Вам се поводом напада на Гордану Фржовић, професорку физике у Седмој београдској гимназији, који се догодио 27. октобра, и одсуства било какве реакције Министарства просвете и науке у вези са овим инцидентом.

Дана 27. октобра у вечерњим часовима, професорку Гордану Фржовић напао је ножем маскирани нападач по повратку са посла у ходнику зграде у којој живи.  О детаљима у вези са овим догађајем сигурно сте упознати из средстава јавног информисања. Министарство унутрашњих послова покренуло је истрагу и привело неколико оптужених, али је као и много пута до сада, изостала било каква реакција Министарства просвете и науке, чији је колегиница Фржовић службеник.

Сведоци смо честих напада којима су изложени просветни радници у овој земљи. Прошле године претучена је професорка у Дванаестој београдској гимназији, пре тога имали смо прилике да на Youtube-у и телевизији гледамо сцене насиља над професорком у средњој школи у Сремској Митровици, а претње, уцена и ниподаштавања просветних радника су просто свакодневица у којој радимо и живимо.

Права детета и ученика су цивилизацијска тековина и добро је да је и наша држава посвећена њиховом спровођењу и унапређивању, али просветни систем треба да обезбеди и достојанствен положај професора и учитеља и њихово безбедно бављење пословима образовања и васпитања.

Револтирани смо одсуством било какве реакције Министарства просвете и науке и инспекцијских органа у случају овог тешког угрожавања живота колегинице Фржовић и поручујемо својим ученицима, њиховим родитељима, Вама, министре, и друштву у целини да је бесмислено да предајемо и оцењујемо, тј. да забијамо главе у песак, док је један од њас изложен најстрашнијем насиљу.

Сматрамо да је крајње време да се и Ви, министре, попут министра Дачића у сличним ситуацијама огласите у одбрани људског достојанства својих запослених и да се изборите да професори добију статус службених лица. Волели бисмо да од Вас чујемо да је напад на професора заправо напад на државу и да иза тих речи следе енергичне мере на проналаску и кажњавању насилника и превенцији сличних инцидената у времену које је пред нама.

 

Колектив Седме београдске гимназије

Top