Home >> Друштво >> Седам и по деценија Тринаесте београдске гимназије

  • Коментари су искључени на Седам и по деценија Тринаесте београдске гимназије
Седам и по деценија Тринаесте београдске гимназије

Тринаеста београдска гимназија, која је своје образовно гнездо свила у Љешкој улици на Чукарици, обележила је својих  75 година постојања.

Свечаност је приређена у сали биоскопа „Рода синеплекс” на Бановом брду.

Домаћин многобројним званицама био је директор гимназије Бојан Вучковић. Он је поздравио професоре, садашње и бивше ђаке ове школе, сада истакнуте личности у различитим животним сферама, и све оне који су дали свој допринос у развоју „Тринаесте”, рачунајући и Министарство просвете. Њима су уручене плакете у знак захвалности и добре сарадње.

О животу који се под кровом гимназије не своди само на учење и проверу знања, већ и на развијање другарства и низ ваннаставних активности говорили су некадашњи гимназијалци, а међу њима и академик Злата Бојовић.

– Ова гимназија расадник је знања и образовања. У њу се уписују махом одликаши који касније успешно завршавају студије – рекао је директор.

Бојовић је подсетио да су ђаци показали велико интересовање за кинески језик, који су имали прилике да усавршавају и током боравка у Кини. Део кинеске културе припремања чаја представила је на свечаности група ђака обучених у традиционалну кинеску одећу. У богатом културно-музичком програму наступио је и гимназијски хор.

Тринаеста београдска гимназија основана је 1941. године, у склопу ОШ „Јосиф Панчић”. После ослобођења Београда школа добија назив Друга мешовита гимназија, а 1953. први пут добија садашњи назив, са малом станком током усмереног образовања када се звала „Београдски батаљон”. Од 1990. поново има препознатљиво име. Зграда је подигнута 1964. на Бановом брду.

(Политика)

Top