Home >> Друштво >> Шећибовић: Проблем куповине диплома

1.11.2012 – Извор: Танјуг

Шећибовић: Проблем куповине диплома актуелан и у Србији

Професор Факултету за економију, финансије и администрацију Рефик Шећибовић изјавио је да је проблем „штанцовања“ диплома много израженији у Србији него о Републици Српској, где се медији данима баве темом великог броја функционера којим имају спорне дипломе приватних факултета из Србије.

Он је рекао Танјугу да у Србији постоји неколико приватних факултета који отварају истурена одељења чак по кафанама и хотелима и да им је најчешће немогуће ући у траг.

„То су одељења где кандидати у једном дану уписују факултет и истог дана полажу испите. Појединци тако факултете завршавају за неколико месеци. Чак и инспектори не могу да им уђу у траг, јер имају своје људе који их обавештавају да су кренуле контроле“, објашњава Шећибовић.

Он додаје да нерегуларно стечене дипломе ипак није тешко открити, довољнио је само да просветни инспектори погледају на факултету досије кандидата, када је шта полагао и да се утврди да ли је диплома стечена на нерегуларан начин.

Републички просветни инспектор Велимир Тмушић рекао је раније Танјугу да се свака диплома може проверити и да свако ко жели да провери веродостојност и валидност дипломе било које образовне установе у Србији, може да се обрати Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Професор Марко Атлагић, посланик Српске напредне странке, данас је на седници скупштинског Одбора за образовање затражио од Министарства просвете и науке да се заустави „продаја диплома у Србије“.

Медији у РС писали су о кандидату за главног ревизора РС и бившем вршиоцу дужности директора Пореске управе Милету Банику, који је, како наводе, за само годину завршио Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице (Фабус), иначе део Универзитета „Едуцонс“ из Новог Сада. Тај факултет завршили су и директор Фонда ПИО РС Младен Милић и Предраг Глухаковић – сада потпредседник Народне скупштине РС, а некадашњи министар трговине и туризма, пишу поједини медији.

Они преносе и да се процењује да сваке године из Србије у Републику Српску уђе бар 1.000 лажних или крајње сумњивих диплома разних приватних факултета из Србије.

Председник синдиката образовања Републике Српске Стеван Милић изјавио је да је трговина дипломама толико узела маха да прети да потпуно обесмисли високо образовање на просторима те државе.

„Фабус“ данас послује у склопу универзитета „Едуконс“, а како преносе медији власник, и ректор овог универзитета Александар Андрејевић тврди да је свака диплома стечена на том универзитету потпуно регуларна и да се зарад персоналних политичких сукоба у Републици Српској баца љага на универзитет, те да ни професорима ни струдентима није пријатно када се чују такве оптужбе.

Top