Home >> Синдикат >> Састанак синдиката и министра просвете

Састанак синдиката и министра просвете

Саопштење СРПС

Данас је у Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан састанак министра просвете Младена Шарчевића са представницима репрезентативних синдиката из области образовања.

Министар је објавио да је влада обезбедила милијарду и 600 милиона динара за социјални програм за 1200 запослених. Ова средства су намењена за оне којима су укинута занимања, за ненаставно особље и за технолошке вишкове до 2 године до пензије. Запослени који имају више од 2 године до пензије могу добити највише 8000 евра. Они који имају мање од две године до пензије добиће 6 просечних бруто зарада.

У вези са исплатом накнаде за годишњи одмор за 2014. годину, министар је рекао да ће овај проблем бити разматран на седници владе у четвртак, када ће бити донета коначна одлука.

Синдикати су тражили да се за ненаставно особље са 4. степеном стручне спреме повећа зарада по уредби владе, а на основу Закона о буџету. Министар је рекао да ће овај проблем бити системски решен доношењем Закона о платама запослених у јавном сектору.

Синдикати су такође тражили да се председници синдикалних организација не бодују на листама за технолошке вишкове. Министар је изјавио да ће од Министарства за рад тражити додатне информације да ли је то у складу са законом.

У вези технолошких вишкова за 2017/18 годину, биће формиране радне подгрупе по школским управама које ће пратити распоређивање у складу са ПКУ.

(СРПС / Слободан Брајковић) 

Top