Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Састанак са министром: Спремајмо се за штрајк!

  • Форум
  • Коментари су искључени на Састанак са министром: Спремајмо се за штрајк!

 

(Скраћени извештај ФБГ-а:)

У петак је у Министарству просвете одржан састанак министра са репрезентативним синдикатима просвете. Министар је састанак започео тиме да, што се повећања и смањења плата тиче, то није у његовој надлежности и, ако синдикати траже да им он уређује плате, он може само да поднесе оставку. За плате су задужени Министарство финансија и Влада.

Прешао је на тему израде платних разреда, где је инсистирао да синдикати први започну са својим предлозима, да се формира радна група свих репрезентативних синдиката и Министарства просвете, а онда да се укључи у групу на нивоу  РС. Он је додао и да сматра да ће просвета бити на добитку.

Бранислав Павловић (СОС): -Ми смо дошли по другој теми: уштеде у образовању су око три милијарде и то није ништа , једино да образовање буде још горе. Што се тиче платних разреда, за то су потребне велике паре.

Слободан Брајковић (СРПС): -У образовању од 2008. године сви су добили повећање пре замрзавања а образовање није добило ништа. У државним органима добили су повећање и наше плате су спале испод просека у РС, а квалификациона структура је 80% висока школска спрема. Од 2000. у јавном сектору је било 450.000, а сада је 781.000, што значи да је више за 331.000. У образовању, у посл 6 година смањењем броја одељења смањио се и број извршилаца, тако да сада има 75.000 пуних норми, а запослених 103.000 (у основном и средњем образовању). Извршили смо рационализацију а плате су нам минималне, извршићемо је и у септембру, а плате су све мање, за разлику од запослених у државним органима, без обзира колико раде.

Министар: -То је добар аргумент за мој извештај Влади и Министарству финансија.

Јасна Јанковић (УСПРС): -Не пристајеме да се смање плате, ми имамо готов предлог за платне разреде. (Уручила му предлог платних разреда и књиге УСПРС).

Буца Марјановић (УСПРС): -И сада у образовању можемо да уштедимо, на пример: ако више извршиоца предају један предмет, свима се плаћају доприноси 100%, а када би се „укрупнила“ радна места то би се избегло. То се може постићи ако се направи листа Б оних са непуном нормом, а нису исказани као вишак.

Ружица Тодић (Независност): -Имам примедбе на рад инспекција, јер се конкурси расписују за професоре историје а на листи има бар 20 историчара.

Затим се разговарало о томе да наставнике треба ослободити непотребних послова вођења администрације и документације, да је потребно стручно усавршавање на стручним семинарима, а не на семинарима на којима предају службеници Министарства просвете. Синдикати су тражили да се што пре промени Закон о основама система образовања и васпитања и да се направи анекс Колективног уговора и да се он продужи.

Министар је на крају састанка рекао да ће он заједно са синдикатима радити на свему што има смисла и да ће он увек бити на располагању и давати максималну подршку.

Top