Home >> ПКУ,Синдикат >> Састанак Централне комисије: Шта кажу синдикати просвете
Састанак Централне комисије: Шта кажу синдикати просвете

Извештај о смени Снежане Марковић са места руководиоца Централне радне групе, који је објавио ФБГ (СРПС) изазвала је велику пажњу колега, поготово на FB-у.

Приликом објављивања свог извештаја, ФБГ није претпостављао да ће то изазвати масовну полемику од стране многих колега и припадника појединих синдиката. Мотив је био да се објави (по оцени ФБГ) исправна и корисна одлука министра просвете, која ће унапредити рад Централне комисије. Посебно, када се узме у обзир да је то био предлог СРПС, СОС и ГСПРС Независност.

Што се тиче колегинице Снежане Марковић, трудили смо се да се уздржимо од било каквог коментара на њен рачун, јер мислимо да то у овом моменту не би било колегијално и примерено.

Међутим, реакције колега показују да ова смена има и неку своју „синдикалну“ позадину. Јер, дискусије на тему члана 6 ПКУ садрже све елементе међусиндикалног препуцавања. Неки учесници у дискусији тврдили су да је у питању рушење Централне комисије од стране три синдиката. На крају, када је министар заузео свој став и када је комисија одржала свој следећи састанак завршивши га успешно, испоставило се да ова мала теорија завере нема утемељење.

Свакако, није добро и похвално за синдикате. Ако је и тако, боље и то него да се ништа не догађа!

О свему овоме су се званично огласили и синдикати СОС и ГСПРС Независност, чије чланке преносимо. Четврти синдикат просвете – УСПРС се по овом питању није огласио.

valentina

Инфо СОС:

СМЕЊЕНА СНЕЖАНА МАРКОВИЋ

ДО ДАНАС ПРЕДСЕДАВАЈУЋА ЦЕНТРАЛНЕ РАДНЕ ГРУПЕ И …

(УПРКОС БЕЗРЕЗЕРВНОЈ УНИЈИНОЈ  ПОДРШЦИ КОЈУ ЈЕ ИМАЛА!)

Министар Шарчевић је препознао и уважио иницијативу три репрезентативна синдиката о неправилностима у раду Г-ђе Марковић као и свих оних који су је подржавали.

Самим тиме је потврдио доследност онога што је на самом почетку рада истакао а то је да ће ценити допринос синдиката у решавању актуелних проблема.

Наравно, синдиката који то завређују

На данашњој седници Централне групе за праћење ангажовања запослених у основним и средњим школама у Србији изнете су следеће чињенице:

 1. до 7.10.2016. је на листи остало 3273 особа,
 2. 11 000 особа је са непуним радним ангажовањем на листи,
 3. 968 особа нема одговарајуће место на припадајућој ШУ,
 4. 20 школа је одбило да преузме особе са листи,
 5. 172 особе су негде одбијене,
 6. за 32 особе је радна подгупа упутила препоруке али они нису и преузети,
 7. 500 особа није се уопште обраћало школама (са различитим „оправдањима“),
 8. 132 особе траже допуну норме од 1 до 5% (мање од једног школског часа?!),
 9. 411 је на листи, примају плате и не прихватају упуте у друге школе?
 10.  124 школе одбиле да преузму запослене и уз препоруку радне групе (по члану 5)

Много проблема, очито …

Валентина Илић,

председница Синдиката образовања Србије,

Члан Централне комисије

ruzica

ИНФО ГСПРС Независност:

НОВО ПРЕДСЕДАВАЊЕ ЦЕНТРАЛНОМ РАДНОМ ГРУПОМ ЗА ПРАЋЕЊЕ РАДНОГ АНГАЖОВАЊА ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВНИМ УСТАНОВАМА
петак, 21 октобар 2016 14:42
20.10.2016. године одржан је састанак Централне радне групе за праћење радног ангажовања запослених у образовним установама, којом је председавао посебни саветник министра просвете, науке и технолошког развоја Милош Благојевић.
Подсећамо чланове да су три репрезентативна синдиката (ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ је био иницијатор) захтевала смену помоћнице министра просвете за средње образовање С. Марковић са места председавајуће.
Јучерашњи састанак је показао спремност Милоша Благојевића да се у потпуности испоштују смернице дате у Стручном упутству, а које се тичу примене члана 5. ПКУ за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.
Обавештавамо чланове да је нова мејл адреса Централне радне групе pku@mpn.gov.rs и истовремено подсећамо да ће Централна радна група радити по спорним предметима које јој доставља надлежна подгрупа. Централна радна група ће по пријавама појединаца радити само у спорним случајевима који се односе на примедбе на рад радних подгрупа.
Користимо ову прилику да се захвалимо Министру просвете, науке и технолошког развоја и посебном саветнику Милошу Благојевићу што су показали виспреност и искрену намеру покретања одговорности свих који су из разноразних разлога одбили да примене Стручно упутство.Ружица Тодић Брдарић

6Comments

 1. NIČIĆ - Šuvakovov prijatelj каже:

  Ničić je bio vaćna karika za vreme Verbica jer je bio u stalnom kontaktu sa onom g*idom od pomocnika ministra za visoko..Sada Ničić ode niz Veternicu.

  • Profesor каже:

   Члановови Председништва штите права просветних радника, а не запослених државних службеника Министарства. То показује да у СОС постоје озбиљни проблеми и да се не зна ко је газда. Прво је отеран Бранислав Павловић и да се води потпуно другачија политика.

 2. gabrijela каже:

  Oni koji gdju Ilic. V. poznaju znaju dobro da mesto na kom se nalazi daleko prevazilazi njene mogucnosti i kapacitete. Bliska povezanost njenog muza,glumca koji je svojevremeno vidjen za pomocnika upravnika Narodnog pozorista, bila je odskocna daska njenoj tzv karijeri. U njenoj maticnoj skoli svi su se bas zbog njenog rada isclanili iz sosa, ona je tamo samo fiktivni predsednik za tri clana. Stoga nije cudno da unutar SOSa ima sukoba..Sto se tice ministrovog poteza, on je pametan i politicki. Nista lakse i pametnije od smicanja tudje (Verbiceve) pomocnice i postavljanja svog coveka…cist bonus su zadovoljni sindikalci..Nikoga ionako nije briga sto time nije reseno nista. Sindikalci mogu da uzivaju u slatkoj osveti.

 3. Profesor каже:

  Тамна посла да се мешамо у рад СОС. Занимљиво је какву подршку органа треба Ничић да има, пошто је један од чланова Председништва?

 4. Profesor каже:

  Да ли је баш тако? Александар Ничић, члан Председништва СОС-а на порталу СОС Лесковац изнео је критику да се чланство не слаже са изјавом председнице мр Валентине Илић. Неко одлуке не доноси у интерсу чланства, него на своју руку.

  • admin каже:

   Не желимо да се мешамо у рад СОС-а, али Вам саветујемо да се информишете о даљим дешавањима у СОС-у. Наша сазнања говоре да г. Ничић нема подршку органа СОС-а по овом питању

Top