Home >> ПКУ,Синдикат >> Састанак београдских синдиката просвете

8. фебруар 2013

Присутни: Миодраг Сокић (ФБГ), Милорад Антић (ФССШБ), Жељко Јанковић (УСПРС Центар – београдске основне школе), Ружица Тодић (ГСПРС „Независност“) и Слободан Брајковић (СОБ). Одсутан је био једино представник ФБОШ.

Заједничке акције

Председници београдских синдиката просвете вечерас су се састали како би се договорили о даљим заједничким акцијама. Састанак је почео констатацијом да разговори са Секретаријатом за образовање Београда за сада нису донели неке видљивије резултате. До сада, једина позитивна последица ранијих разговора је исплата јубиларних награда, која је јуче завршена. Може се рећи да је Београд по том питању извршио своје обавезе, мада је ипак дошло до једномесечног кашњења.

Бус Плус

По питању сада већ фамозног Бус Плуса, закључено је да је оно остало потпуно нерешено. Договорено је да правници истраже могућности за утуживање.

Инспекције Секретаријата нису трансформисане у складу са претходним обећањима секретарке Љиљане Јовчић

Договорено ја да београдски синдикати просвете затраже хитан састанак са секретарком Љиљаном Јовчић. На састанку ће синдикати иницирати формирање заједничке комисије за доношење Посебног колективног уговора за Град Београд. Такав ПКУ је потребан Београду, јер у њему живи и ради око 30% запослених у основном и средњем образовању.

7Comments

 1. nena каже:

  Sve dok ne budem imala platu koja je minimum 600 evra, pristojne uslove za rad, ciste i okrecene skole, postovanje zakona, nemesanje politike u rad skola smatracu da su sindikati obrazovanja uspesni u svom radu. Ovako mogu da zakljucim da se sve svodi na prikupljane clanarine

 2. nastavnica каже:

  Ova grupa koja se trudi da promoviše sebe a da za to nisu pitali mene i ostale koje predstavljaju, je kriva slika sindikalaca iz Beograda i treba je smestiti na Ozren na mentalno vetrenje!

  • admin каже:

   Ко сте Ви? „Ова група“, коју Ви шаљете на Озрен, већ годинама нешто ради на местима председника разних синдиката. Хоћете ли да кажете да су Вам директори, начелници и министар бољи од „ове групе“? Лако је бити критизер, теже је бити објективан, а још теже је посветити своје властито време и енергију општој ствари. Ја (председник ФБГ-а) већ две године отворено позивам своје колеге да неко преузме моју дужност и да се прикључи, како Ви кажете, „овој групи“. Нико неће. Нудим и Вама, да ме замените, за плату од 10.000 динара месечно, плаћен телефон и по неки такси, а да радите 120 сати (колико ја месечно радим за синдикат, већ 13 година). Не, Ви то нећете. Ми смо за Вас „ова група“. Често себи постављам питање: За кога се ја уопште борим? Међутим, увек имам одговор на то питање и мотиве да радим ово што радим. Не заустављају ме никакве „групе“.

 3. гром каже:

  Хм! Ово неће бити јефтино!
  Војводина има свој, Београд свој, а ми!?

 4. zabeogradza каже:

  Jubnagrade, naknade za prevoz, krecenje itd, sve je to lokalno… Kao i Beograd, svi mogu to da traze od svojih Djilasa!

 5. marko каже:

  Mislim da je perfidan cilj ove inicijative dobijanje dodatnih prinadležnosti i privilegija samo za prosvetne radnike Beograda,navodno kroz kolektivni ugovor.Samo življenje u njemu je privilegija,Mi iz unutrašnjosti ovo ne smemo dozvoliti.Logičnije je da zaposleni u unutrašnjosti dobiju veće zarade od onih u Beogradu ,jer svojim ostajanjem čuvaju i teritoriju i nacionalne interese države.A plate zaposlenih u vrtićima treba izjednačiti na celoj teritoriji.Ovakav stav Bg sidikata eliminiše dva osnovna postulata sindikata,pravičnost i solidarnost,i teško će objasniti članstvu koje imaju van Bg ove njihove aktivnosti.Možda je samo cilj pretumbavanje sindikalne scene i formiranje jedinstvene organizacije Beograda,a onda bi verovatno tako trebala da uradi i Vojvodina i uža Srbija.Srećom postoje sindikati sa drugačijom koncepicjom koji će sprećiti ovakvo delovanje ,

 6. Jelena каже:

  „Такав ПКУ је потребан Београду, јер у њему живи и ради око 30% запослених у основном и средњем образовању.“
  Kakav je ovo argument? Da ste napisali da se po nečemu razlikujemo od onih 70% koji ne žive i rade u Beogradu, pa ajde…
  Inače se to odvajanje Beograda ponavlja već više puta. U čemu je poenta? Da navučemo bes nebeograđana? Po čemu smo tako posebni? Ja stvarno ne vidim razlog – čini mi se da je slika ista i u Beogradu i bilo gde u Srbiji. I koji PKU bi važio za one što ne žive, a rade u Beogradu, a koji za one što žive u Beogradu, a ne rade u njemu?

Top