Home >> Универзитет >> Шарчевић: Запослени на факултетима имају легитимно право да демонстрирају

  • Форум
  • Коментари су искључени на Шарчевић: Запослени на факултетима имају легитимно право да демонстрирају
Шарчевић: Запослени на факултетима имају легитимно право да демонстрирају

Посланица ДС и чланица Одбора за образовање Александра Јерков данас је министру просвете Младену Шарчевићу у Скупштини Србије доставила списак од 1.500 професора, наставника и научник сарадника који су подржали протесте „1 од 5 милиона“. Списак му је достављен јер је пре десетак дана за ТВ Н1 изјавио да „међу њима нема озбиљних имена“, као и да је ту „пола пензионера, а пола младих истраживача који су тек јуче почели да раде“.

На питање Инсајдера да ли је прочитао имена са достављеног списка и да ли и даље има исти став, Шарчевић сада каже да он никада није рекао да „појединачно ти људи немају тежину“.

„Сам списак је тада био миноран, око 600 људи, у односу на укупан број академаца. Нек’ су живи и здрави“, наводи министар просвете.

Иако је раније изјавио да је „неумесно правити спискове на факултетима“, Шарчевић за Инсајдер сада истиче запослени на факултетима „имају легитимно право да демонстрирају“.

Упитан да ли мисли да је недавном изјавом увредио просветне раднике чији је ресорни министар, он каже да то није учинио.

„Не мислим, јер их нисам увредио“, наводи Шарчевић за Инсајдер.

За студенте који су са више факултета прошле недеље организовано ишли на протесте каже да су и они део академске заједнице.

На деветом протесту „1 од 5 милиона“ први пут је затражена оставка Шарчевића, а данас је исти захтев испоручила и опозиција окупљена око Савеза за Србију. На питање да ли ће поднети оставку, министар просвете одговара:

„О томе одлучује премијерка. Ја о оставци нисам размишљао“.

Недуго после његове изјаве о запосленима на факултетима који су подржали протесте, председник Србије Александар Вучић изјавио је да Шарчевићева оцена „погрешна“, иако је уверен да, како је рекао, министар просвете није имао намеру да увреди било кога.

Изјаву Шарчевића осудила је иницијатива Универзитетска подршка, која је у саопштењу навела да је министар професорску подршку протестима „дисквалификовао професоре у пензији“, истичући да списак непрекидно расте.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић је навела да „личност сваког члана универзитетске заједнице мора бити поштована“.

“Уставом Републике Србије сваком грађанину и грађанки зајамчена је слобода мишљења, изражавања, мирног окупљања, као и упућивања петиција. Та права припадају и члановима академске заједнице, уз обавезу да унутар универзитета делују политички неутрално”, изјавила је ректорка Ивана Поповић.

Извор: Инсајдер

Top