Home >> ПКУ,Синдикат >> Шарчевић: Захтев за исплату једнократне помоћи просветарима није реалан

  • Коментари су искључени на Шарчевић: Захтев за исплату једнократне помоћи просветарима није реалан
Шарчевић: Захтев за исплату једнократне помоћи просветарима није реалан

Министар: Збрињавањем дела технолошких вишкова нису остварене реалне уштеде

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је да је захтев за исплату једнократне новчане помоћи запосленима у образовању није реалан.

„Захтев за исплату једнократне новчане помоћи запосленима у образовању није реалан, јер збрињавањем дела технолошких вишкова нису остварене реалне уштеде. Ако део вишкова збринете на места оних који су у току једне године отишли у пензију, само сте изнивелисали стање“, рекао је Шарчевић за издање дневног листа „Данас“ од петка.

Сва четири репрезентативна синдиката у просвети затражила су исплату једнократне помоћи или новогодишње награде, као и враћање плата на ниво пре смањења од 10 одсто.

Говорећи о новом закону о систему образовања Шарчевић је рекао да ће директори школа бити бирани као и до сада, али да ће Министарство бити то кој има последњу реч.

„Желимо да се прекине са избором људи за директора који су само нашли просту већину у школском одбору. Министарство ће захтевати укупну анализу и резултате рада сваког кандидата, тражићемо лиценцу и низ других ствари, како бисмо изабрали најбоље. Ми сигурно нећемо бити у колизији са многим добрим школским одборима, али они људи који не желе да раде, не поштују закон, изигравају председнике синдиката, сигурно неће бити бирани за директоре школа“, рекао је Шарчевић.

Репрезентативни синдикати негодовали су јер их Министарство није укључило у писање закона који се тичу образовања, али и казали да ће доћи до политизације када је реч о постављању директора школа.

(Новости)

Top