Home >> Друштво >> Шарчевић: Учитељи, не брините за своју будућност

  • Коментари су искључени на Шарчевић: Учитељи, не брините за своју будућност
Шарчевић: Учитељи, не брините за своју будућност

„Идеја је да се сва радна места пријаве, да нема више скривања и манипулација”, рекао је Шарчевић

Учитељски факултет примио је 30. септембра нову генерацију бруцоша, а министар просвете Младен Шарчевић поручио им је да не брину за своју будућност и да ће се министарство које он води трудити да у школама више не постоје скривена радна места.

Он је подсетио да је покренут пројекат „Доситеј” где су школе у обавези да пријаве слободна радна места и технолошке вишкове и да сваки појединац то може да прати.

„Идеја је да се сва радна места пријаве, да нема више скривања и манипулација”, рекао је Шарчевић и додао да ће се радити и на новом систему награђивања, односно да они који раде, који се истичу у настави за то буду адекватно награђени.

Феноменалан посао

Будућим васпитачима и учитељима је поручио да су изабрали „феноменалан посао” и да током дугогодишњег рада у просвети само учитеље није никада питао зашто раде тај посао и да ли воле децу, а све остале јесте.

„Ваш посао је да деца коју учите постану добри људи”, поручио је министар и додао да образовном систему предстоје бројне промене, те да ће и учитељи и васпитачи прећи на нове моделе рада.

Декан Учитељског факултета Дамир Мандић рекао је бруцошима да су се определили за професију која је подједнако и најтежа и најлепша.

Тешка јер, како каже, морају да познају све област подједнако, да буду експерти у васпитању и да разумеју дечје несташлуке.

„Лепа јер ма колико да успете у животу увек се сећате васпитача и учитеља”, нагласио је Мандић.

Он је додао да ће бруцоши током студирања бити суочени са бројним препрекама, али да су ту најбољи професори који ће им бити на располагању.

Председник Националног просветсног савета Александар Липковски рекао је бруцошима да су одабрали професију која је најважнија у организованим земљама и друштвима.

„Оно што вас очекује је тежак пут, када је професија учитеља потцењена и угрожена”, рекао је Липковски и додао да живимо у друштву када је друштвени ангажман недовољно цењен и где се више цене лична добит, него друштвени напредак.

Велика конкуренција

Учитељски факултет најмлађи је факултет на Београдском универзитету и основан је 1993. године. До сада је одшколовао 24 генерације учитеља и 11 генерација васпитача. Ове године конкуренција на два смера била је изузетно велика, те се за 282 места надметало  500 свршених средњошколаца.

(Политика)

 

Top