Home >> Друштво >> Шарчевић: У школама ће бити здрав ручак

  • Коментари су искључени на Шарчевић: У школама ће бити здрав ручак
Шарчевић: У школама ће бити здрав ручак

Коментар ФБГ: Министар просвете Шарчевић сваког дана негде одлута. Овога пута, поводом масовног тровања ученика у ђачким кухињама, најавио је – ђачке кухиње. Хоће ли онда тровања бити више или мање? Свакако је добро да се ученици хране у ђачким кухињама али, чим се тога сетио Шарчевић, од тога вероватно неће бити ништа.  Јер, чега год се он сети – од тога нема ништа! Кухиње су ствар локалних заједница, школама су прилично везане руке, министарство није надлежно, и т.д.


Министар просвете, за „Новости“ говори о коренитој промени начина исхране ђака, план је да се јела за прехрану ученика кувају у школским кухињама

Пекаре и продавнице брзе хране могле би ускоро да буду „протеране“ из српских школа, а да њихово место заузме здрава храна. Министар просвете Младен Шарчевић формирао је тим који ће се бавити реформом исхране ђака, а први корак је прикупљање података о томе колико школа има кухињу, где су оне у употреби, а где је потребно реновирање и набавка опреме…

Шарчевић, за „Новости“, каже да ће учинити све да исхрана деце у школама буде потпуно у систему просвете – кроз школске кухиње, угоститељске школе или ресторане ђачких и студентских центара, у којима би се спремали оброци и за школе. Тако би се спречили случајеви тровања попут оног који се недавно догодио београдским основцима када је пронађена салмонела у храни коју је спремала фирма „Кетеринг и бејк“.

– Само ако се све ради у оквиру нашег система, можемо ствари да држимо под контролом. Не може да храни децу неко ко се тиме никада раније није бавио. Исправност мора да се подразумева, али да се води и више рачуна о квалитету – каже Младен Шарчевић. – Посебан проблем су јавне набавке, које обавезују школу да узме најјефтинију понуду.

Шарчевић каже да је почела евиденција у школама, како би се утврдило колико их је спремно да припрема храну за своје ђаке. Први резултати, за Београд, кажу да 72 одсто основних школа има кухињу, али тек половина од тог броја је у употреби. У осталима или недостаје опрема или немају куварице и сервирке. Засад су анкетом о исхрани ученика обухваћене 773 школе широм Србије.

Он најављује и пројекат промоције здраве исхране у сарадњи са Министарством пољопривреде, где ће се увести „школско воће“ и „школско млеко“.

– Покушаћемо да за део ученика набавимо ове воћне и млечне ужине потпуно бесплатно, а за остале по најнижим ценама. Биће то намирнице највишег квалитета, здраве и хранљиве – најављује Шарчевић. – Желимо да децу учимо колико је важна здрава исхрана, а не да им у школама продајемо чипс и слаткише. Немам ништа против пецива, али у контролисаним количинама.

У основним школама ручак се наплаћује, у просеку, између 150 и 200 динара. Цена ужине је од 50 до 80 динара. За та два оброка родитељи месечно издвајају између 4.500 и 6.000 динара.

АКО ТРЕБА ЛИЧНО ЋУ ПОДНЕТИ ТУЖБУ ЗБОГ ТРГОВАЧКЕ

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је данас да се ово министарство интезивно бави проблемом насиља у школама, да је оформљено 36 нових тимова за борбу против насиља, као и да је у плану редизајнирање система на пољу законодавства и свих других области које нису довољно уређене.

Шарчевић је рекао да је имао састанак са министром Бранком Ружићем и синдикатима, да је јуче постављен нови начелник Школске управе Београда и да ће то тело бити редефинисано.

„Ми смо подржали колектив, били смо тамо и ако нико не подигне тужбу, ја ћу лично“, рекао је Шарчевић поводом инцидента у Трговачкој школи када је ученик те школе покушао да удари једну професорку, у чему га је спречило обезбеђење, а затим је напао другу професорку језика јер, како наводе колеге нападнутих професорки, није положио поправни испит.

„Тог ученика је дотични бивши начелник Београдске управе уписао, па му је поништаван поправни, и тако даље. Дакле, силеџијство сваке врсте“, рекао је Шарчевић и додао да ће наредних дана имати састанак са начелницима свих школских управа где ће тема бити примена новог Закона о основама система образовања и васпитања који, између осталог, предвиђа више нивоа праћења рада инспекција.

„Оно што могу брзо да предузмем ја радим. Послати су тимови свуда и инспекције и ми имамо капацитета то да радимо, имамо јако добре управе у, на пример, Колубарском и Мачванском округу, али има и округа где ствари не ваљају“, рекао је Шарчевић.

(Новости)

Top