Home >> Друштво >> Шарчевић тражи смену 28 директора школа

  • Коментари су искључени на Шарчевић тражи смену 28 директора школа
Шарчевић тражи смену 28 директора школа

Коментар ФБГ: Поздрављамо потез министра Шарчевића! На неправилности током полагања завршног испита у основним школама, посебно у Тутину, Новом Пазару, Бујановцу, Прешеву, Белој Паланци, Врању… ФБГ указује 15 година. Ниједан министар нас до сада није подржао, сви досадашњи су се правили глуви!


Министарство просвете открило пропусте на малој матури. Школски одбори треба да казне кривце. Анализа започета због нереално добрих резултата у појединим школама

Директори 28 основних школа биће смењени због пропуста на малој матури, ако школски одбори послушају препоруку министра просвете Младена Шарчевића. У допису, који ће послати у понедељак, тражи се да „примене законске одредбе према директорима, односно наставницима који нису поштовали Стручно упутство за спровођење завршног испита“.

Највише пропуста утврђено је у Новом Пазару, где би без функције могло да остане 11 директора, а следи Ниш са шест спорних школа. У још 27 школа стигло је упутство да се преиспита одговорност супервизора, за које је казна дисциплински поступак.

У Министарству просвете кажу да је, према важећем Закону о основама система образовања, ово једини механизам који могу да покрену. Анализа реализације мале матуре започета је због нереално добрих резултата у појединим школама. Стручњаци Завода за вредновање квалитета образовања анализирали су решене тестове, начин оцењивања и цео поступак спровођења завршног испита у укупно 38 школа Нишавског, Пчињског и Рашког 2 округа. Епилог су откривени пропусти директора и супервизора, али у Министарству просвете наглашавају да је анализа показала да резултати мале матуре нису угрожени, тј. да због пропуста директора деца нису оштећена.

Министар Шарчевић прокоментарисао је да су поједини директори себи организовали подршку. Иако нема могућност да смени директоре, он је подсетио да Министарство просвете може по закону да постави привремено Школски одбор у договору са локалном самоуправом.

antrfile-e1504337707427

Да ли ће директори остати без „фотеља“ сада зависи од школских одбора, који треба да размотре и гласају о министровом допису. Према новом закону о основама система образовања, који треба да буде усвојен наредних месеци, у оваквим ситуацијама министар ће добити механизам да смени директоре који крше прописе, чак и ако се школски одбор не сложи са његовим предлогом. Сада је одлука само на школским одборима.

Сумњив рад и супервизора

Грешке супервизора утврђене су у 27 школа у три округа. И овде је највише школа из Новог Пазара, а ту су и Бујановац, Врање, Ниш, Сврљиг, Дољевац, Мерошина, Владичин Хан…

(Вечерње новости)

Top