Home >> Образовање >> Шарчевић: Стратегија образовања – списак лепих жеља
Шарчевић: Стратегија образовања – списак лепих жеља

У српском образовању све је обрнуто

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић назвао је актуелну Стратегију образовања списком лепих жеља.

Шарчевић је у интервјуу за „Нови магазин“ рекао да се она до 2020. године не може остварити јер захтева једносменски рад, дужи боравак деце у школи, већу запосленост људи, а „ми све имамо обрнуто“. Ипак, он наводи да би, уколико се дигитализује процес кроз пројекат Е-просвета, могли брзо да кренемо напред.

– Ове године ће 200 школа бити добро опремљено и ‘дигитално зрело’. Поред тога, сви запослени ће бити спремни да раде дигитално за шта немамо озбиљна средства у буџету, али имамо партнере: „Мајкрософт“, „Телеком“, НИС, „Хуавеј“. Закони које завршавамо донеће промене. Посебно кровни о основама система образовања и васпитања. Вратићемо и Министарству ингеренције које су му одузете, као што је постављање и разрешење директора – рекао је министар који је најавио и да ће систем оцењивања ђака бити дограђен и да ће школама бити дата „могућност да се брже осећају аутономним“.

(Вечерње новости)

3Comments

 1. Božović Vladan каже:

  Ovaj Šarčević me neodoljivo asocira na onu pesmu „trla baba lan, da joj prođe dan…“

 2. Паја каже:

  Значи има да развласте Национални просветни савет тако да се просвета реформиша као банке, војска, правосуђе, полиција, … (Све успех до успеха како тврде надлежни).
  Значи просвета има да има пропадне.
  Ово са информатиком и дигитализацијом школа је жвака да се власи (просветарске наивчине) не досете. Успех је гарантован јер су просветари досада увек успешно преварени. Успех је додатно обезбеђен и тиме што су
  сорошевци преузели Савез учитеља, кључни људи у министарству који спроводе реформе су тренирани у ЕУ а посебно у УК (зли језици су испрали мозак убедивши их да оно што функционише у УК или некој другој земљи може и у Србији заборављајући да би било успешно мора да прође барем 20-30 година увођења у примену), синдикалци су успешно у фијокама надлежних за реформу просвете (ако затежу биће позвани и показаће им се фасцикла у фијоци са неизбежним питањем „А шта ћемо са овим?“ после чега ће бити максимално кооперативни), ….
  Једном речју просветари су награбусили. Нека се 10 хиљада наставника спреми за НСЗ. Радна норма у отпуштању мора да се поштује па чак и да се пребаци.

  • Božović Vladan каже:

   Pajo, rekoste da će sada prosveta propasti, i da su prosvetni radnici nagrabusili. Odavno je umrla prosveta, a prosvetni radnici su nagrabusili kada su se rodili u ovoj zemlji. Ovaj najnoviji je došao da izvrši ukop, a ja bih ga zamolio da izvrši kremaciju.

Top