Home >> Образовање >> Шарчевић: Реформа гимназија релаксирала гимназијалце
Шарчевић: Реформа гимназија релаксирала гимназијалце

Реформа образовања донела је гимназијалцима чак 17 наставних предмета који се бројчано оцењују и један који се оцењује описно, а мајка гимназијалаца из Чачка је због толиког броја предмета упутила писмо министру које се великом брзином проширило друштвеним мрежама и добило подршку великог броја људи.

Министар просвете Младен Шарчевић је, међутим, приликом јучерашњег боравка у Нишу казао да гимназијалци заправо немају 17 предмета, јер су већ су међу њима неки предмети, а неки програми.

„То није 17 предмета. Кад неко броји, броји и предмете и програме. Програми нису обавезни“, изјавио је Шарчевић.

Он је рекао да је курикулум гимназија у Европи 33 до 35 часова, а да смо ми имали у гимназијама 31 час.

„Циљ је да се неко не оптерети, већ да узме оно што воли. Уколико сте уписали гимназију, чак општи смер, ви до завршетка матуре и даље не знате шта ћете, Вама се није нудила шанса да пробате разне ствари, а изборни програми имају то за циљ. Тако да је то нешто што релаксира, а поред тога гимназије могу да пређу у једносменски рад“, изјавио је Шарчевић.

Према његовим речима, у реформи гимназија биће укупно 12 посебних програма.

„Ове године крећу програми надарени за спорт, надарени за уметничке гимназије, први пут ће кренути програм за новинарство, за сценске и разне моделе визуелне уметности, први пут ће кренути програм надарени за друштвене науке, пре свега за историју и географију“, казао је Шарчевић.

Он је рекао да Министарство просвете „више иде на то да се деца оријентишу специјализацијама“.

„Изборни програми помажу, али добијамо и нову структуру у таквим гимназијама, није 30 ђака у разредима него 20. То је боља запосленост наставника, то су бољи услови рада и очекујемо бољи квалитет и резултате“, нагласио је Шарчевић.

Како је најавио, на јесен ће три гимназије у Србији, по једна у Београду, Нишу и Новом Саду, увести наставу искључиво на енглеском језику и полагање међународне матуре, чиме се подиже апсолутни квалитет обазовања.

Извор: Данас

One Comment

  1. Јелена каже:

    Тако је. Министар је у праву. Реформа гимназије се мени јако допада и свим мојим колегама.

Top