Home >> Друштво,Култура,Скандали >> Шарчевић против Цеце

Шарчевић против Цеце

Коментар ФБГ: Министар Шарчевић опет „тренира строгоћу“

Министар просвете Шарчевић опет прави прекршаје пред медијима. Пре свега – текст није Цецин, него Марине Туцаковић. Али свеједно, министар је решио да буде главни и одговорни уредник радне свеске за пети разред основне школе. И, будући да за то није компетентан, произвео је велику штету. Прво, решио је „да кажњава одговорне“ путем медија и тиме показао да се понаша се као управник затвора, а не као министар просвете. То му није први пут. Даље, најавио је да ће „избацити Цецине песме из уџбеника“. Он ће избацити? Зар о томе не одлучују стручњаци за ту област? Он, који није успео да „убаци“ ни ђачке униформе, сада ће мало „да избаци“ око српског језика и књижевности?

Треће, сама намера да путем јавности „тренира строгоћу“ није ништа ново од њега, али и даље, и то све више, прави штету нашем образовању. Тиме, министар образовање своди на контролу саобраћаја на путевима или на пијачни барометар и шаље поруку да свако може да одлучује о томе шта ће се наћи у читанкама, уџбеницима и радним свескама наше деце.

Да се вратимо на проблем: пре свега – текст није Цецин, него Марине Туцаковић. А поред ње, ту су и Шантић, Радичевић, Змај (Здравко Чолић), Бајага (…и Инструктори) и Бора Ђорђевић (Рибља чорба).

На врху странице лепо пише да су у питању текстови из поезије и популарне музике. 

Постављамо питање министру просвете: на основу којих критеријума он прави разлику између Марине Туцаковић и Боре Ђорђевића? Ако не може Марина, онда не може ни Бора Чорба. И обрнуто.


„Блиц“:

Шарчевић: Стихови Цецине песме биће избачени из уџбеника, одговорни ће бити кажњени

Министар просвете Младен Шарчевић казао је да ће задатак са стиховима певачице Светлане Цеце Ражнатовић који се нашао у радној свесци за пети разред бити избачен.

Министар је за данашњи „Српски телеграф“ рекао да је срамота да стихови шунда и турбо фолка буду у школском уџбенику.

Стихови певачице народне музике нашли су се у једном од задатака у којем се уче падежи. Стихови гласе: „А сећаш ли се, лепи громе мој, некада је тло под нама пуцало…“.

– Овај задатак биће избачен из радне свеске, а онај ко је направио пропуст биће кажњен. Срамота је да стихови шунда и турбо фолка буду у школском уџбенику. О музици коју ученици слушају ван школе нека брину родитељи, а на часовима ће се учити корисне и важне лекције. Свеску је издао БИГЗ, али они ће то избацити по налогу директора Завода за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ) – каже Шарчевић.

Он наводи да му је директор ЗУОВ рекао да чланови комисије који су контролисали уџбенике нису препознали ове реченице.

– Они тврде да нису знали да је ово Цецина песма, али онај ко је направио ову глупост биће кажњен. Живимо у друштву у којем се потенцира оваква врста музике коју ја искрено не волим и не подржавам. У сваком случају, овоме у школама није место – наглашава министар.

Главна и одговорна уредница у издавачкој кући БИГЗ школство, Оливера Ђикановић, каже за „Новости“ да је у питању радна свеска за српски језик и да није реч о грешци, већ су свесно изабрани баш ти стихови.

– Аутор је сматрао да је најбоље да деца уче из примера из свакодневног живота, а нигде није наведено име певача – каже она.

Она додаје да је мало лицемерно, јер ако је толико људи препознало, значи да се то слуша.

– Популарна култура је блиска деци, уколико је исход да се научи вокатив, онда ту не видим проблем. Ово је једини наш уџбеник који је Завод за унапређење образовања и васпитања одобрио без иједне грешке и није враћан на дораду. То нам је потврда да смо посао добро урадили – сматра Ђикановић.

Top