Home >> Друштво >> Шарчевић одузима родитељима невакцинисану децу

  • Форум
  • Коментари су искључени на Шарчевић одузима родитељима невакцинисану децу
Шарчевић одузима родитељима невакцинисану децу

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће деца која до 1. септембра не приме законом обавезне вакцине бити изузета из породице. Да ли је у питању очајнички потез државе да се избори са алармантним размерама дезинформација везаних за вакцинацију или правно неутемељена категорија коју је у пракси немогуће спровести?

Док су деца родитеља који се противе обавезној вакцинацији незаштићена од разних болести, они сами имуни су на једну ствар – апеле Светске здравствене организације, научне заједнице и државних органа.

Иако не постоји ниједан релевантни доказ да је вакцинација на било који начин штетна, хиљаде родитеља широм Србије, услед поплаве дезинформација везаних за имунизацију, одбија да децу вакцинише пре поласка у школу.

Држава је, чини се, одлучила да „лупи шаком о сто“ и из рукава извуче најстрожу казну за неодговорне маме и тате.

„Држава уопште неће бити благонаклона према родитељима који се оглуше о ову обавезу и они ће сносити санкције. Међу њима је и она крајња – изузеће из породице. Министарство просвете инсистира на вакцинисању деце и даје рок до 1. септембра свим родитељима који то нису до сада учинили“, изјавио је министар просвете Младен Шарчевић.

Одузимање родитељског права крајња је мера која у правном поретку постоји за заштиту права детета и у пракси се доноси у екстремним случајевима сексуалног и другог злостављања или потпуног занемаривања родитељских дужности, подсећа адвокат Данило Ћурчић.

Због чињенице да је најбољи интерес детета да одраста у породици, ова санкција је врло ретка, због чега иницијативу министра Шарчевића оцењује – правно немогућом.

„Овде се ради о десетинама хиљада родитеља који не желе да вакцинишу своју децу, а према којима се прописи који се примењују како би их казнили заправо не примењују. И онда у ситуацији у којој један пропис не примењујемо, ми ћемо донети вероватно други који ћемо строже примењивати како би покушали да решимо проблем“, каже Ћурчић.

У правосудном систему већ постоје реалније санкције – прекршајне казне за родитеље. Међутим, без обзира на то што теорије завере о вакцинацији узимају маха, Ћурчић каже да држава која тражи строже санкције недоследно кажњава неодговорне родитеље оним блажим.

„Чини ми се да на два фронта мора да се води борба – с једне стране – информисањем и образовањем људи зашто је важно да се деца вакцинишу, и са друге стране – прекшајним казнама. Али никако деца не смеју да буду између та два, односно да санкције трпе деца, као што је у овом случају који је министар Шарчевић најавио“, сматра Ћурчић.

У Министарству просвете данас за Н1 појашњавају да кажњавање родитеља који не вакцинишу децу није у њиховој надлежности, али да је цивилизацијска потреба да се деца школују и буду здрава, због чега још једном апелују на родитеље да децу одведу да приме ињекцију која им може спасити живот.

Извор: Н1

Top