Home >> Синдикат,Штрајк >> Шарчевић одустао од кажњавања штрајкача

Шарчевић одустао од кажњавања штрајкача

Коментар ФБГ: Не памтимо када наставници нису надокнадили часове уколико је штрајк био незаконит. Тако, и у случају потпуне једнодневне обуставе наставе коју је недавно спровео синдикат УСПРС, то је било за очекивати. Међутим, министар Шарчевић ипак није пропустио прилику да припрети непоћудним обустављачима наставе како ће да их, забога, казни одузимањем једне дневнице. Из тог разлога, наш коментар је тада био: „Министар тренира строгоћу“. А сад је министар открио топлу воду. Када су му објаснили да ће настава бити надокнађена, колико је штетна његова намера да одузима дневнице и колико ће проблема и злоуопотреба бити у вези тога, он се умилостивио да обустављаче наставе ипак помилује. Хвала му, није требало!


Министарство просвете неће смањити плате просветарима који су 31. марта потпуно обуставили рад уколико надокнаде часове

Министарство просвете је одустало од намере да просветним радницима који су 31. марта били у незаконитом штрајку смањи плате. Уместо тога, просветарима је дата могућност да до 31. маја надокнаде изгубљене часове, потврдио је за Данас Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачка и члан Уније синдиката просветних радника Србије.

Чак 27 чачанских школа било је у потпуној обустави наставе у штрајку који је организовала Унија, због чега се Аџић као председник најјачег синдиката у том граду обратио министру просвете Младену Шарчевићу молбом да се часови надокнаде и тако избегне смањивање плате просветарима који нису држали наставу.

Претходно, министар је упутио допис директорима у којем их је подсетио да запослени у образовању имају право на законски штрајк са минимумом процеса рада (час од 30 минута), а да они који су „у штрајку супротно закону немају право на зараду за време трајања потпуне обуставе рада“. Како је Данас писао, тај допис изазвао је негодовање међу неким директорима школа, јер их је, како тврде, министар ставио у позицију да казне штрајкаче смањењем плате без претходног вођења дисциплинског поступка, на шта по закону немају право.

Министарство је, након реаговања Синдиката образовања Чачка, одобрило школама да направе план надокнаде часова, уз обавезну претходну сагласност родитеља ученика. У писму Министарства се наводи да се часови могу надокнадити суботом или у току радне недеље, водећи рачуна о дневном оптерећењу ђака, најкасније до 31. маја. Министарство истиче и да се „у својој одлуци руководило, пре свега, интересима ученика, односно потребом да се план и програм реализује у целости“.

Законски штрајк без последица

Што се тиче просветних радника који су 31. марта били у законском штрајку, односно држали скраћене часове по 30 минута, њима исплата пуне зараде није била под знаком питања, иако би сходно закону требало да буде умањена за време за које нису радили. Без последица је прошао и штрајк упозорења 17. новембра прошле године, када је у Унијином протесту учествовало око 500 школа. Владимир Аџић каже да се држава у многим стварима не придржава закона и договора, посебно апострофирајући Споразум о решавању спорних питања, на чијем испуњењу синдикати инсистирају већ две године и који је непосредан повод за поменуте штрајкове.

(Данас)

Top