Home >> Синдикат >> Шарчевић: Медијски нож у леђа синдикатима просвете

  • Форум
  • Коментари су искључени на Шарчевић: Медијски нож у леђа синдикатима просвете
Шарчевић: Медијски нож у леђа синдикатима просвете

Коментар ФБГ: Поводом јучерашњих преговора о предлогу Закона о запосленима у јавним службама, министар просвете Младен Шарчевић оптужио је синдикалне руководиоце да обмањују јавност и да није тачно да су синдикати тражили да се закон повуче, него да су се синдикати сложили са предлогом закона! При томе, изрекао је две велике лажи, које гласе:

„Исти ти синдикати су са нама радили те законе два месеца“,

као и:

„Усвојено је 70 одсто примедби и сугестија које су упутили синдикати запослених у просвети“.

Истина каже следеће: нису синдикати два месеца „радили са њима“ него су на састанцима и на јавним расправама указивали на погубност предложеног Закона о запосленима у јавним службама. Такође, није тачно да је 70 одсто примедби синдиката прихваћено. јер је најважнији захтев синдиката био и остао да се поменути закон баци у канту за отпатке.

Ово је већ превише! Пошто је претходно новим законом о образовању себи обезбедио неограничену власт у српском образовању, наш министар просвете је решио да „самеље синдикате“ у једној неравноправној и непоштеној медијској кампањи. Вероватно је добио и помоћ неког маркетиншког стручњака који му је објаснио како се забија медијски нож у леђа.


Шарчевић: Синдикати на састанку говоре једно, медијима друго

Јако занимљиво да кад нешто причамо сви заједно, сви то другачије доживе тада, а другачије у микрофон касније, рекао је министар просвете Младен Шарчевић одговарајући на деманта УСПС.

Шарчевић је то рекао поводом деманта којим је УСПС одговорио на јучерашње саопштење Министарства да је на састанку о Закону о запосленима у јавним службама, на коме су били министар Шарчевић и министар Ружић, „усвојено 70 одсто примедби и сугестија које су упутили синдикати запослених у просвети“.

„Ја ћу цитирати премијерку Ану Брнабић, која је једном предложила да имамо састанке пред новинарима. Јако занимљиво да кад нешто причамо сви заједно, сви то другачије доживе у микрофон. Исти ти синдикати су са нама радили те законе два месеца. Кад сам био у Скупштини одрицали су се закона ко Свети Петар од Христа, три пута, а јуче су хвалили ЗОС и рекли да је то кровни закон“, рекао је Шарчевић новинарима на манифестацији „Ђаци вас моле, успорите поред школе“. 

Истиче да Закон о запосленима у јавним службама у много чему није схваћен како треба, као и да је све оно што „највише тишти“ Унију синдиката – отпремнине, награде итд. у оквиру ЗОС-а.

„Овај закон од почетка има две добре стране, да се људи по каталогу занимања уједначе и да почнемо нову структуру. Ја сам синдикате позвао да радимо заједно и мислим да смо се приближили. Овај састанак то није требао да реши, већ да направи методологију да на састанку са премијерком и видимо да ли ће неке теме отићи у колективан уговор, да ли нешто решава Закон система образовања и Закон о раду“, рекао је Шарчевић.

Додаје, да је „испало да овај закон нема велику улогу, да се понавља свашта“, али, истиче, да су две новине које има довољне, јер их нема у другим законима.

„Није истина да нема накнаде за старешинство и превоз. Ја сам то заштитио и јуче и увек ћу, јер ако имате мали фонд часова морате да путујете у више градова и села, и то мора да се плати. Јуче сам и лично објаснио да је разредни старешина јако битна категорија и да ту улогу мора обављати онај ко има прву категорију плате“, рекао је Шарчевић.

(РТС)

Top