Home >> Образовање,Реформа >> Шарчевић: Нисмо ми Финска

  • Коментари су искључени на Шарчевић: Нисмо ми Финска
Шарчевић: Нисмо ми Финска

Министар каже да ће бити добро ако реформу завршимо за четири године

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић очекује да ће сет реформских закона бити пред посланицима у јуну. Он је рекао да се нада да ће нацрт Закона о основама система образовања и васпитања бити приоритет у Скупштини Србије, како би реформа у просвети могла да почне на јесен. „Реформе школства у просеку трају осам година. Ми ћемо, у околностима традиционалне српске нетрпељивости бити задовољни ако реформу завршимо за четири године“, рекао је министар и додао да ће у том процесу кључна реч бити одговорност и бољи квалитет наставе.

„Ми нисмо Финска, на коју се сви позивају. Тамо је најпре успостављен друштвени консензус, издвојен је велики новац и показано велико стрпљење. Ми немамо ништа од тога“, рекао је он за Радио Београд, саопштило је министарство.

Шарчевић је потврдио да се ученицима петог разреда од јесени уводи информатика као обавезни предмет, да веронаука и грађанско остају у истом обиму изборни предмети, али да ће тест мале матуре убудуће бити тежи, у смислу да ће се тражити размишљање а не бубања.

Министарство просвете спрема и пројекат велике матуре, подсетио је он, а прва генерација која ће полагати велику матуру су ђаци садашњег осмог разреда, а док ће друга година средње школе бити прва у пилот пројекту.

То ће, каже Шарчевић, олакшати ђацима припрему за упис на факултет, а родитељима уштедети новац.

У области високог образовања, број бодова за упис у наредну годину студија ће бити 48 и министарство га неће сваке године кориговати као до сада.

Додао је да са синдикатима има добар дијалог, а када је реч о повећању плата у просвети, Шарчевић моли за стрпљење.

„За више новца из буџета због реформе, ја ћу се лавовски борити, а тражићу и алтернативна средства финансирања, јер, без задовољних наставника нема ни добре реформе“, каже министар просвете.

(Б92)

Top