Home >> Образовање >> Шарчевић: Министарство и да одлучује и да брине о просвети

  • Коментари су искључени на Шарчевић: Министарство и да одлучује и да брине о просвети
Шарчевић: Министарство и да одлучује и да брине о просвети

Где год вас локална самоуправа притеже и покушава да уради нешто на свој начин, имате коме да се обратите

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обратио се на стручном скупу просветних саветника у школама и поручио да ће његово министарство да им пружи подршку ако локалне управе покушају да врше притиске на њих, али и да је неопходно вратити ингеренције министарству.

На састанку на коме се разговарало о вредновању образовно-васпитних установа и о плану рада и очекивањима у 2017, министар је просветним радницима поручио:

– Где год вас локална самоуправа притеже и покушава да уради нешто на свој начин, имате коме да се обратите.

Шарчевић је такође најавио враћање ингеренција просветним радницима јер су они део Министарства просвете и треба да доносе одлуке.

– Код нас се отуђило скоро све, делови који треба да припадају министарству су постали самостални стрелци. Зато ће од марта, када буде усвојен нови закон, све ингеренције, од именовања и разрешења директора, бити пренете Министарству просвете. Сад се сви понашају као да ми само дајемо препоруке – приметио је министар, а преноси Танјуг.

Најавио је и да од понедељка на дневни ред колегијума долазе све неправилности које је Министарство уочило.

– Ту ће се наћи све што сам затекао од првог септембра као нешто што је лоше и нелогично, где смо слали инспекцију, где смо морали да мењамо школски одбор или директоре – појаснио је и додао да сматра да је та мера поучна јер ће други видети шта је то што не сме да се ради.

Међу новим решењима, за која тврди да ће бити рационална, Шарчевић је поменуо обуку људи, ангажовање спољних сарадника, али је нагласио и да више нико у просвети неће морати да брине због новца.

– Кинески кредит ће нам углавном послужити за набавку рачунарске опреме. Информатички ћемо појачати школе и оне ће моћи да користе све ресурсе а вама ће то олакшати рад – поручио је министар и најавио увођење електронских дневника у 200 школа.

(Политика)

Top