Home >> Друштво >> Шарчевић: Казна за родитеље

Шарчевић: Казна за родитеље

„Блиц“:

Шарчевић: Ко не упише дете у школу, платиће казну 100.000 динара

За родитеље који не упишу децу у први разред основне школе предвиђена је казна од 100.000 динара, рекао је данас министар просвете Младен Шарчевић и додао да упис првака почиње од следеће недеље и да ће трајати до краја лета.

Основна школа је обавезна по закону, наводи министар, а родитељи који не упишу дете у предвиђеном року биће кажњени,

– Кажњаваће их судија, а ми ћемо их тужити – рекао је Шарчевић за Прву ТВ, те додао да се у сарадњи са Уницефом ради и на томе да средња школа буде обавезна.

Министар је казао да је електронски дневник, чије је увођење почело прошле године, заживео и чак превазишао очекивања.

Како је навео, планирано је да електронски дневник буде у 200 школа, али се већ стигло до 556 школа, дигитализација ће бити још масовнија, а с Министарством телекомуникација ради се на јачој интернет мрежи.

Тренутно је, навео је министар, 90.000 комплета уџбеника бесплатно, а од економске моћи државе зависиће када ће и да ли ће они бити потпуно бесплатни.

Додао је да је у скупштини тренутно Предлог закона о уџбеницима који ће, између осталог, омогућити да наставници бирају уџбенике, али њихов избор мора бити усаглашен на нивоу школе и прихваћен на већу.

Упитан за смену крагујевачког ректора, Шарчевић је рекао да он нема извршну моћ, те да је аутономија Универзитета неприкосновена.

– Ја нећу ту црту аутномије ни малим прстом прећи, она нема везе са одређеним нивоом понашања и бахатости. Ја не могу да радим оно што ради комисија универзитета, ми имамо свој алат који се зове просветна инспекција која је до сада нашла теже и лакше неправилности – рекао је Шарчевић.

Он је додао да ће до 2. априла бити формирана комисија која ће указати на противзаконите радње у том случају на основу чега ће министарство реаговати.

Top