Home >> Образовање,Реформа >> Шарчевић: Дуалним образовањем сви добијају

  • Коментари су искључени на Шарчевић: Дуалним образовањем сви добијају
Шарчевић: Дуалним образовањем сви добијају

Министар просвете почео кампању за увођење програма дуалног образовања

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је за програме дуалног образовања тренутно заинтересовано 15 школа и неколико десетина привредника, напомињући да таквим системом сви добијају.

– Дуално образовање је добро за све, компаније добијају побуцене кадрове, деца добијају посао, плату и могућност усавршавања, школство и наставници јер се тако штеди велики део из буџета и може да се повећа њихов стандард – навео је Шарчевић и додао да ће се профили уводити у складу са потребама привреде.

Он је у понедељак 12. септембра, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао и да је за дуално образовање, учење и стицање заната кроз праксу у компанијама, за почетак потребна озбиљна кампања, како би се родитељима објаснило да је у интересу породице да дете крене да ради, па да се кроз процес рада укључи у студије.

– Тај систем образовања је већ заступљен у Швајцарској, Немачкој, Аустрији, док се код нас мисли да у неке занате одлазе најлошији ђаци. Касније можете кроз процес рада укључити се у студије и да од механичара постанете добар конструктор – рекао је министар.

– Да ли ће цео систем средњег стручног образовања прећи у дуални систем зависи од компанија, од тога који им је интерес и потреба, који им профил људи треба – истакао је Шарчевић.

Према његовим речима, свака заинтересована компанија треба да поседује лиценце, као и да је потребно да дође до интеграција људи из компанија и школа.

– Људи из компаније треба да буду у школским одборима, а и наставници морају да се појављују у компанијама и да прате педагошки развој деце – закључио је Шарчевић.

(„Танјуг“ са сајта „Блица“)

Top