Home >> Образовање >> Шарчевић: Долазим из учионице и знам проблеме образовања

  • Форум
  • Коментари су искључени на Шарчевић: Долазим из учионице и знам проблеме образовања
Шарчевић: Долазим из учионице и знам проблеме образовања

 

Шарчевић: Долазим из учионице и знам проблеме образовања

 

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је данас да не долази из неког кабинета или јавног предузећа, већ из учионице, тако да зна проблеме са којима се образовање у Србији суочава.

То што школска година неће почети штрајком, каже, није било ни претходних година разлога да тако почне, али су се синдикати и људи који раде у просвети нису осетили подржаним и нису доживели као да су део система.

На састанку са представницима четири репрезентативна синдиката, казао је министар просвете, договорено је да се решавају горући проблеми, а то су технолошки вишкови те да се отклоне грешке у обрачуну зарада.

„Њихови сви захтеви су разумни. Више од 9.000 људи у просвети биће технолошки вишак, односно остаће без дела норме. Договорили смо се да се ти људи први расподеле по школама где се укаже слободно место”, рекао је Шарчевић на ТВ Пинк.

Он каже да је кључна реч у свему – поверење, те да је стартовао са тезом да се поврати поверење.

„Нисам министар који долази из кабинета или неког јавног предузећа, већ долазим из учионице. Био сам и председник синдиката и технолошки вишак, тако да знам шта то значи”, рекао је Шарчевић.

Он каже да се за сада може говорити о побољшању у образовању, а не о реформама, да је стратегија образовања добро урађена, урађени су и акциони планови, те да постоји добра платформа за даљи рад.

Према његовим речима, премијер је образовање ставио као приоритет и подсетио да државе које нису реформисале образовни систем нису имале економски и привредни напредак.

Министар је најавио и већи обухват деце на предшкоском нивоу узраста од три до пет година и каже да до сада није било капацитета за то, али да ће бити уложена озбиљна средства Светске банке како би се предшколске установе оснажиле.

Говорећи о дуалном образовању, Шарчевић каже да ће се радити на томе да препознају предност таквог образовања да ученик буде у производњи од самог почетка и да се мора мењати мрежа школа.

Радиће се, како каже, да се од наредне године информатика уведе као обавезан предмет у школе, да се одблокира конкурс за науку…

Свестан је да новог министра и његов тим чека пуно посла, али како каже већ је за неколико дана придобио многе савезнике да заједно решавају проблеме.

„Доста знам о образовању јер сам прошао све нивое, а оно што не знам знам ко зна. Моје је да дам енергију и задобијем поверење”, рекао је Шарчевић.

(„Танјуг“)

Top