Home >> Друштво,Екскурзије,Скандали >> Саопштење ФБГ: Министар „пресудио“ колегиници Јакшић
Саопштење ФБГ: Министар „пресудио“ колегиници Јакшић

Очекујемо од министра да поштује закон и законске процедуре и да се не понаша „мимо свих правила“

Форум београдских гимназија је забринут због пренаглашене реакције министра просвете, науке и технолошког развоја г. Младена Шарчевића, а у вези са спорним туристичким путовањем ученика у Амстердам. Kако је јавност информисана, наставница Владанка Јакшић, запослена у ОШ „Карађорђе“, заједно са неколицином ученика школе и уз пристанак њихових родитеља, организовала је приватну екскурзију у оквиру које су посетили три европска града.

У изјави датој медијима министар је, без спроведене законске процедуре, „пресудио“ колегиници Јакшић, нагласивши да он може да покрене иницијативу да директор школе погледа дисциплински правилник и види да ли неко може да организује путовање „мимо свих правила“.

Ако имамо у виду да је новим Законом о основама система образовања и васпитања спроведена строга централизација школа, можемо очекивати да директор који не поступи онако како министар мисли, ризикује да буде смењен са функције на којој се налази.

Међутим, Закон не препознаје ову „спорну“ ситуацију, па нема никаквих законских препрека да наставници, ученици и родитељи, у приватној режији, раде шта хоће (па и да посете „Улицу црвених фењера“ у Амстердаму, у 10 сати ујутру). То нема никакве везе са школом и са њеним правилницима, плановима и програмима.

Оно што забрињава је сазнање да се један министар, који има толико сарадника и обавеза, бави оваквим „тривијалностима“. Али, још више забрињава чињеница да министар, који се залаже за поштовање правних процедура, сада исте крши и преузима на себе улогу инспектора и директора и практично експлицитно најаваљује санкционисање наставнице, а законске процедуре својим изјавама своди на пуку формалност.

 С обзиром да верујемо да живимо у правно уређеној држави, очекујемо од министра да поштује закон и законске процедуре и да се не понаша „мимо свих правила“. Јер чак и овакав закон, у коме су министру иначе дата превелика овлашћења, не предвиђа да министар путем медија жигоше наставнике именом и презименом и да указује на њихову одговорност. Утврђивање одговорности наставника је, на срећу, још увек посао директора школа и просветних инспекција.

У Београду,  12/4/2018                                                  Председник: Александар Марков 

One Comment

  1. Kaja каже:

    Ukinite golotinju na televizijam pre 23h, uvedite školski program, sklonite iz trafika slike golih žena u žutoj štampi. Ovakve ekskurzije ne treba ukidati jer deci „otvaraju oči“. Zašto se ministar toliko bruka? Zašto se ponaša kao da svi dolazimo iz daleke proslosti? Deca su dobila priliku i neko ih je na sopstveni rizik, uz saglasnost roditelja pazio nekoliko dana. Od toga se ne zarađuje, a velika je obaveza. Ostavite nastavnika i školu g.ministre. Istorija nije počela od vas!

Top