Home >> Друштво,Екскурзије >> Само матуранти убудуће путују у иностранство
Само матуранти убудуће путују у иностранство

„Политика“:

Основци и средњошколци упознаваће различите крајеве Србије. – Школе које су остале без ученика биће коришћене за смештај ђака

На ђачке екскурзије у иностранство од наредне школске године највероватније ће ићи само матуранти, а остали средњошколци и основци мораће да се задовоље разгледањем лепота и знаменитости наше земље – под условом да буде усвојен нови правилник о екскурзијама који припрема Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање, истиче да је већ формирана радна група за израду правилника и да су се сви њени чланови сагласили са смерницама о садржају тог документа које је дао министар Младен Шарчевић. И Александар Пајић, помоћник министра за средње образовање и васпитање, наглашава да ће програми екскурзија за средње школе убудуће бити оријентисани на домаће дестинације.

У доношењу нових одредби, како најављује Недељковићева, нарочито ће обратити пажњу на један од приоритета Министарства просвете, а то је да се при организовању ђачких путовања максимално искористе ресурси Србије и да се сеоске школе које су стале без ученика користе за смештај ђака, било у току екскурзија или организовања наставе у природи.

– Локалне самоуправе већ обављају пренамене таквих објеката. Тражићемо и да се уради детаљна анализа повезаности историјских и географских садржаја у нашој земљи, па ће ђаци путовати на дестинације о којима уче из тих предмета. Онда ће сврха екскурзија бити учење у природи и упознавање са наученим у школи, али ће акценат и даље бити стављен и на повећање дружења ђака ван школе, што подразумева и одласке на бесплатне изложбе, дане музеја и сличне догађаје. Ђачка путовања неће бити иста за децу из разних крајева земље. Приликом планирања екскурзија мораће да се води рачуна шта је битно да види дете из одређеног дела земље. Деца из града ићи ће у неурбане средине, пуне зеленила, а сеоски и ђаци са југа Србије треба да дођу у престоницу и упознају је, или у Нови Сад, на пример – објаснила је Недељковићева и додала да у основној школи нису, нити ће бити планиране екскурзије ван земље.

Правилник ће прецизирати и врсту смештајних капацитета на екскурзијама, а Недељковићева наглашава да ђаци нипошто више неће спавати у скупим хотелима.

– Због тога је и било жалби родитеља и никако не сме бити приоритет да дете на екскурзији одседне у хотелу са четири звездице. Школа треба да се потруди да обезбеди цену путовања приступачну за све родитеље, а увек ће постојати категорије ђака за које ће екскурзије бити бесплатне. То ће, на пример, бити изводљиво тако што ће се у конкурс за избор организатора путовања ставити услов да на тендеру побеђује агенција која вишечланим породицама даје гратис, или 50 одсто умањену цену екскурзије. Покушаћемо да их појефтинимо и оснивањем ђачких задруга које ће се равноправно са туристичким агенцијама јављати на конкурсе за организаторе ових путовања. Ђачка задруга не би смела да узима проценат за тај посао као агенција, односно да стиче корист од екскурзије, па ће то од ње и створити повољнијег понуђача и обезбедити ученицима јефтинија путовања – истиче Весна Недељковић.

Александар Пајић наглашава да ће програм екскурзија остати саставни део годишњег плана рада школе, али ће тежити да се ученичке задруге активно укључе у њихово планирање и реализацију.

– Разлози због којих ћемо средњошколске екскурзије оријентисати према домаћим дестинацијама су следећи: безбедност ученика је већа, контрола успешнија, јефтиније су и пружају упознавање ђака са својом историјом, културом и наслеђем, а садржаји су многобројнији и у складу са планом и програмом наставе. Идеја је и да само матуранти иду на иностране екскурзије. У том случају, дестинације које су се показале добрим оста ће у плану, док се небезбедне и скупе више неће предлагати – истиче Пајић, а незванично сазнајемо да су, на основу родитељских приговора, то Мађарска и Италија, као и да је било жалби на квалитет смештаја и хране приликом путовања ђака у Беч.

Агенције које нуде додатне садржаје у току екскурзија и за њих траже накнадна плаћања неће бити препоручене. А савету родитеља, који доноси коначну одлуку где ђаци путују, биће препоручено да се ману прескупих екскурзија, као и да обрате пажњу на то да је у досадашњој пракси забележено да су различите агенције путовања на исте дестинације, уз једнаке садржаје и број дана, нудиле по приметно различитим ценама.

Пајић: Безбедност ученика ставка број један

Александар Пајић истиче да ће при планирању ђачких путовања безбедност ученика бити на првом месту.

– Обавезна су два возача у аутобусу и биће, као и раније, забрањено путовање од 22 до 5 часова. Како би се избегло кршење ових прописа појачаћемо контроле које обављају просветни инспектори и МУП, али и провере прописане старосне границе аутобуса – наглашава помоћник министра просвете.

Испитују да ли за директоре има места у аутобусу

У Министарству просвете истичу и да ће преиспитати какву улогу у планирању и организовању екскурзија имају директори школа.

– Проверавамо да ли је потребно да директори школа иду на екскурзије, што је постала пракса, иако правилником није тако одређено. Такође ће се преиспитати колико то утиче на цену екскурзије – изричит је Пајић.

One Comment

  1. Nenad каже:

    Sve je ovo tralala. Nikako da shvate da je koncept ekskurzije prevazidjen i da je sve jedno gde se ide. Ako je poenta da setamo decu od manastira do pecine i vodopoda samo da bi na papairu bilo napisano da su deca videla znamenitosti onda se nista nije uradilo. Putovanja koja se organizuju za grupe vece od 40 nemaju nikakv smisao jer se tako gubi obrazovni i vaspitni cilj. A ove zabrane putovanja u inostranstvo su tek besmislene. Pustite nastavnike da organizuju putovanja za male grupe ucenika bez posredovanja agencija. Sve je moguce samo sto neko stiti interese odredjenih grupacija.

Top