Home >> Друштво,Образовање,ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Шабић: Видео надзор је незаконит

 

ДАНАС – Аутор: В. Андрић:

НАША ПРИЧА – Професори Четрнаесте београдске гимназије траже укидање видео-надзора у учионицама

 

Штрајк упозорења због снимања часова

 

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је за Данас да ће у наредних неколико дана упутити упозорење Четрнаестој београдској гимназији, у којој је група професора тражила укидање видео-надзора у учионицама. Он каже да је након неколико жалби, служба повереника спровела поступак надзора у тог гимназији, али није желео да прецизира шта ће бити наведено у упозорењу. Шабић, ипак, каже да је са становишта обраде података „проблематично то што се снима целокупан наставни процес, све време и у свим учионицама“.
– Са начелног становишта комплетан видео-надзор у Србији је незаконит. По Закону о заштити података о личности основ за допуштену обраду података је закон или пристанак особа чији се подаци обрађују. Закон немамо, као ни пристанак. Међутим, не може повереник да забрани сав видео-надзор јер је он успостављен пре него што смо добили Закон о заштити података о личности, али и јер у многим случајева има оправдање да штити имовину и безбедност људи – истиче Шабић.
Професори Четрнаесте београдске гимназије, чланови Форума београдских гимназија (ФБГ), одржали су јуче штрајк упозорења, тражећи да у учионицама те школе буде укинут видео-надзор. Истовремено, представници ФБГ, Форума средњих стручних школа, Београдског синдиката основних школа и Синдика образовања Београда одржали су конференцију за новинаре у тој школи, на којој су прочитали поруку професора Четрнаесте гимназије. Они питају да ли је снимање часова, које траје годинама уназад, уперено против наставника и наводе да су о ситуацији у школи обавестили школски одбор и Министарство просвете.

Миодраг Сокић, председник ФБГ, истиче да ће синдикати сачекати да прођу избори и да њихови наредни кораци зависе од реакције Министарства просвете. Ако камере не буду избачене из учионица, сви београдски синдикати најављују једнодневну обуставу наставе у школама у којима имају чланство.

 

Директорка негира забрану штрајка

 

Директорка школе Марија Милетић такав поступак образлаже чињеницом да није обавештена о одржавању конференције. Она за Данас демантује да је забранила професорима да штрајкују, наводећи да по закону имају право на то, уз одржавање минимума процеса рада. Милетићева каже да нема намеру да се бави питањем видео-надзора, јер осим две професорке на наставничком већу у прошли петак није било примедаба осталих запослених.

3Comments

 1. Pobednik каже:

  Sokiću, porazio sam tebe, tvoj sindikat i sve tvoje poltrone u Četrnaestoj. Sada bezbrižno sedim u školskoj klupi i ređam petice, dok sirota Milićka ne sme da se vrati na posao.

  Šmrc, šmrc. :'(

 2. Roditelj каже:

  Koja je to samovolja neke direktorke, poznaje li ona zakone o radu, o zastiti podataka i sa kojim pravom insistira da se u jednoj renomiranoj gimnaziji uvodi zatvorski nadzor maloletnika. Sramota

  Zasto Skolska uprava Beograda i Ministarstvo prosvete ne reaguje na ovaj skandal, postuju li se Zakon o osnovama vaspitanja i obrazovanja, kakav je ovo javasluk u prosveti

  • Profesor каже:

   Проблем је што познаје инспекторке, функционере, начелнике и све друге који су јој то омогућили мимо закона.

Top