Home >> Образовање >> Руски језик у школама бирају деца

Коментар ФБГ: Не разумемо се у политику. Енглески језик је у свим школама Србије први језик, без обзира на то шта се ђацима допада. Разлози су разумљиви. Немачки, француски и руски су такозвани „други“ језици, без обзира на то шта се ђацима допада.  Разлог лежи у процени ове државе да би један од тих језика наши ђаци морали да упознају, па чак иако им се не допадајуА литвански, пољски и јапански НЕ МОГУ ДА СЕ УЧЕ НИ У ЈЕДНОЈ ШКОЛИ У СРБИЈИ,  без обзира на то шта се ђацима допада.

Познато нам је да руски језик тренутно (гледе европских интеграција) није много популаран код ђака. Зашто? Можда би требало да се руски језик избаци, а да се уведе холандски или фински? Питање за Министарство просвете и за министра просвете.

Амбасадор Русије (по занимању дипломата) био је врло опрезан. Он је „изразио забринутост“.

Наш министар просвете није изразио забринутост. Он је објаснио руском дипломати да ништа не брине, код нас је то воља ђака, ђачки парламент ће да одлучи – према томе: Русијо, иди на шалтер код ђака. Ова  држава са учењем руског језика нема ништа!

Министар просвете Србије Жарко Обрадовић изјавио је данас да ђаци у Србији бирају који ће страни језик учити и да заступљеност руског језика у школама зависи од воље ученика.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изразио је данас забринутост „због инфорамција о укидању часова руског језика по школама“. Он је то рекао на свечаности на којом му је Српска православна црква уручила Орден Светог Саве. „Верујем да ћете, осим од колега из Велике Британије и САД и од осталих колега, представника земаља заступљених у Србији, чути мишљење да њихов језик није довољно присутан, али то зависи од воље ђака“, рекао је Обрадовић, коментаришући Конузинову изјаву. Обрадовић је подсетио да је руски језик један од страних језика који се учи у школама у Србији. „Они (ученици) се опредељују који ће језик учити“, нагласио је Обрадовић.

Top