Home >> Друштво,Образовање,Синдикат,Упис >> „РТВ“: Поништавање или штрајкови и криза у држави

  • Форум
  • Коментари су искључени на „РТВ“: Поништавање или штрајкови и криза у држави

Форум гимназија: Поништавање или штрајкови и криза у држави

 

Главни одбор Форума београдских гимназија саопштио је данас да су се стекли сви услови да се завршни испит из српског и математике за основце поништи.

У саопштењу се истиче да министар просевта Жарко Обрадовић сада има само две могућности.

Прва је да се завршни испит из српског и математике за основце поништи, да он призна одговорност за овај скандал, да одмах нареди да се упис изврши вредновањем ученика на основу њиховог успеха, да поднесе оставку и тиме спречи даљу ерозију у образовању.

Друга могућност је са настави са упорном одбраном тезе како је испит био регуларан, како су сви други криви и како нема чврстих доказа, што значи да изазове још веће нерегуларности, потресе, незадовољство, штрајкове родитеља и синдиката просвете, кризу у Парламенту и држави.

У саопштењу Форума се наводи да су сви запослени у настави морално и професионално дубоко повређени и увређени због тога што се одговорност за скандал пребацује на њих.

 

БЕОГРАД –

 

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) затражила је данас од Министарства просвете и науке да се пониште резултати тестирања на завршном испиту за осмаке, јер постоји, како кажу, оправдана сумња да су поједини ученици на тесту из српског језика стекли „недозвољену предност “ у односу на остале.

„Морао би да се осмисли начин на који би се спровео упис ученика, а иза тога би следила оставка министра просвете и спровођење, овог пута, озбиљне истраге која би довела до кажњавања криминала“, рекао је потпредседник УСПРС Милан Јефтић на конференцији за новинаре тог синдиката.

Прелиминарни резултати завршних испита за упис у средње школе према календару уписних активности требало би да буду објављени данас, а коначна ранг листа 25. јуна.

Top