Home >> Образовање >> Роботи за 40 школа у Београду и околини

  • Коментари су искључени на Роботи за 40 школа у Београду и околини
Роботи за 40 школа у Београду и околини

Држава помогла набавку мБот-ова

У оквиру акција Битка за знање и КОДирање данас је 40 школа из Београда и околине добило мБот роботе, који ће ученицима помоћи да науче кодирање.

За мање од три месеца акције, захваљујући донорима, Фонд Б92 као носилац акције успео је да обезбеди средстава за куповину неопходних количина мБот робота за 344 основне школе из 201 града и општине у Србији које су се пријавиле за учешће у акцији.

Средства за набавку мБотова за 213 школа, обезбедило Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са УНДП Србија.

Министарка Ана Брнабић каже да је циљ да од септембра све школе у Србији добију мБот роботе и да је за њихову набавку неопходно још 400.000 евра.

„Одлучили смо да финансијски помогнемо овај пројекат, да не чекамо само привреду”, рекла је Брнабић , која је и на челу Министарског ИТ савета.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, рекао је да су мБот роботи савремени наставни алати помоћу којих ће основци од петог до осмог разреда у школама учити програмирање и кодирање.

„Програм информатике од следеће школске године биће веома озбиљан и са много елемената програмирања, па ће им ови роботи бити од велике важности. Акција је показала да су жеља за знањем и битка за знање део истог процеса. Верујем да ће и друга фаза бити успешно реализована”, рекао је он.

Све школе које су се пријавиле , њих 344, добиле су мБотове, а обуку за рад са њима прошло је 252 наставника, док је за 200 наставника обука у току.

Већ у другој половини априла почиње КОДиграње, такмичење, када ће се и видети први резултати употребе робота и успешност обука, најавио је Веран Матић, директор Управног одбора Фонда Б92.

Он је најавио да паралелно са овом акцијом иде и акција набавке микро бита, који се ће користе у школама у Британији за ученике седмог разреда.

„Надам се да ћемо у јуну поделити прве микро битове наставницима који су прошли обуку кориштења мБотова”, рекао је Матић.

Након поделе робота у просторијама Научно-технолошког парка на Звездари одржана је обука наставника за коришћење мБот робота као наставног алата.

(Танјуг/Политика)

Top