Home >> Саопштења,Слајдер >> Рикошет у срце просвете

Рикошет у срце просвете

Форум београдских гимназија, одлуку Владе Републике Србије о ранијем завршетку наставне године, сматра исхитреном и недовољно промишљеном.

Форум београдских гимназија сматра да је Влада Републике Србије, закључком о ранијем завршетку наставне године нанела више штете него користим образовном систему Србије озбиљно пољуљаном након трагедије која нас је задесила почетком маја. Осим тога, индикативно је да закључак који је донела Влада није праћен јасним инструкцијама Министарства просвете, што би могло указивати да је донет без консултација са онима који су надлежни да одлучују о образовној политици.

Форум не сматра одлуку о скраћењу наставне године у великој мери спорном јер није први пут да нам се оно дешава, проблематичан је начин на који је одлука донета и тренутак у којем је донета. Апсолутно смо сигурни да би прекид школске године непосредно након трагедије у Рибникару био потпуно оправдан, али подсећања ради, Министарство просвете је тада инсистирало да се већ сутрадан све школе, осим Рибникара, врате нормалној настави, као да се ништа није догодило. Такође, када су наставници одлучили да из поштовања према страдалима не одрже наставу током једног дана, из надлежног Министарства замерано им је што у том тренутку нису са својим ученицима. Не знамо шта се променило месец дана касније у ставу, али смо сигурни да оваква одлука неће допринети пострауматском опоравку ученика и запослених у просвети, као ни опоравку друштва у целини.

С обзиром на наведено, Форум београдских гимназија, позива Владу и надлежно Министарство да још једном преиспитају донету одлуку и пруже ученицима могућност да заврше ову школску годину на колико-толико регуларан начин, како је и планирано школским календаром.

Top