Home >> Друштво >> Револт студената због испитних рокова

  • Коментари су искључени на Револт студената због испитних рокова
Револт студената због испитних рокова

Студенти спречили одржавање седнице већа на Електротехничком факултету. Тврде да се новим календаром број рокова смањује са шест на четири рока

Студенти Електротехничког факултета у Београду протестовали су данас у холу ове установе, а нова окупљања најављују за следећу недељу. Због одлуке да испите из летњег и зимског семестра могу да полажу само у одређеним роковима, револтирани студенти наставиће да спречавају одржавање наставно-научног већа, које би ту одлуку требало да усвоји.

Нови календар, који чека усвајање, према тврдњама студената смањио би број рокова са шест на четири, јер би, убудуће, испите у зависности од семестра, могли да полажу само у четири тачно одређена рока.

– Од сад нећемо моћи да пријавимо испит који желимо у било којем од рокова – објашњава студенткиња Т. Ђ. – Сада ћемо испит из летњег семестра моћи да полажемо, на пример, само у јуну, јулу, септембу и октобру, а не и у јануару и фебруару.

Декан ЕТФ др Зоран Јовановић тврди да окупљени студенти нису званични представници будућих академаца ЕТФ, већ неформална група у којој је било и студената других факултета. Овакав начин полагања испита одавно је дефинисан.

– Усвајање новог календара, који и даље има шест рокова, само са јасно дефинисаним терминима за сваки од семестара, студенти су спречили на недопустив начин – тврди декан Јовановић:

– Они су отварали врата да би се чула вика и на тај начин ометали рад. Нова седница заказана је за уторак, а ако се овакво понашање настави, предузећемо мере.

Овај протест други је на ЕТФ од почетка године. Студенти су већ писали петицију због нове организације рокова, а један од одговора на њу је да факултет има мањак простора, наставника и сарадника за ефикасно организовање свих шест, „регуларних“ рокова.

Претња полицијом

ДЕКАН Зоран Јовановић запретио је окупљеним студентима да ће позвати полицију ако не престану, што је он „Новостима“ и потврдио.

– Рекао сам да ћу звати полицију, јер је такво понашање недопустиво за будуће академске грађане, а уједно је и директно ометање рада седнице наставно-научног већа – каже Јовановић.

(Новости)

Top