Home >> Друштво >> Ректор, декан ФОН-а и колеге одговорне за ћутање о докторату Малог

  • Форум
  • Коментари су искључени на Ректор, декан ФОН-а и колеге одговорне за ћутање о докторату Малог
Ректор, декан ФОН-а и колеге одговорне за ћутање о докторату Малог
„Данас“:

Божидар Раденковић, једини професор Факултета организационих наука који се огласио поводом оспорене докторске дисертације градоначелника Београда

Ректор, декан ФОН-а и колеге одговорне за ћутање о докторату Малог

Божидар Раденковић је једини професор Факултета организационих наука који је потписао захтев да градоначелник Београда Синиша Мали не буде промовисан на Универзитету у Београду за доктора наука…

… као и да Одбор за професионалну етику УБ покрене поступак против ментора и чланова комисије пред којом је Мали одбранио своју докторску дисертацију.

Академик Душан Теодоровић је јавно изразио захвалност професору Раденковићу за храброст, а на питање да ли себе тако доживљава, он за Данас каже да је као најстарији редован професор на ФОН-у имао обавезу да укаже на проблеме. Напомиње да није члан ниједне политичке странке и да нема интерес да неку од страна у овом процесу подржава. Раденковић сматра да је довољно то што је изнео свој став о томе.

* Зашто сте се одлучили да сада потпишете поменути захтев?

– Мој став о овом плагијату је већ дуже времена познат. Износио сам га јавно на Наставно-научном већу ФОН-а пре више од три године, тако да за потписивање ове петиције није била потребна нека новостечена памет, нити посебна храброст. Једноставно, то је изражавање личног уверења са којим се моје колеге професори ФОН-а могу, али и не морају сложити. Бити у мањини је некада и предност.

* Како коментаришете понашање Ваших колега са ФОН-а? Да ли се уопште на седницама Наставно-научног већа помиње случај оспореног доктората?

– Мислим да, када је из изнетих чињеница у јавности постало очигледно да се ради о плагијату и да се тај плагијат не може никако бранити, морало поступити у складу са академском праксом за такве случајеве. Нажалост, моје колеге професори су прихватили илузију да се тај проблем може решавати забијањем главе у песак и чекањем да се проблем сам реши. Последица је огромна штета угледу ФОН-а, Универзитета у Београду, међународном угледу целог образовног система Србије, па и политичкој каријери самог докторанта Синише Малог. То се све могло избећи одговорним и правовременим поступањем. У неком тренутку се проблем овог плагираног доктората ипак мора решити. Што касније се тај проблем буде решавао, штета за све актере ће бити већа.

* Да ли сматрате да су због ћутања о овом случају одговорне и Ваше колеге?

– Одговорност сносе сви: највише докторант, ментор, чланови комисије, декан ФОН-а, па и сам ректор Универзитета у Београду. Петиција коју смо потписали је компромис који је по предложеним мерама далеко од академских санкција које актери заслужују, али је допринос покушајима да се решење нађе на Универзитету у Београду.

* Имате ли сазнања докле се стигло са формирањем стручне комисије која треба да преиспита наводе да је докторска дисертација Синише Малог плагијат?

– Једина установа која се изјаснила о именовању чланова комисије је Национални савет за високо образовање. Њихов кандидат је одустао. Колико ми је познато ни ФОН, нити Универзитет у Београду нису именовали чланове јер нико не жели да се у то упусти. Можда се ту нешто променило, али ја немам додатних информација.

Top