Home >> Друштво >> Ректор Арсенијевић узвраћа ударац!

Ректор Арсенијевић узвраћа ударац!

„Новости“:

Универзитет у Крагујевцу оптужио државног секретара Џамића за аутоплагијат. Арсенијевић пријавио и проф. др Бранимира Јеремића

МАСТЕР рад и докторат државног секретара у Министарству просвете проф. др Владимира Џамића представљају аутоплагијат – тврди проф. Небојша Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу. Он иде корак даље и чак тврди да је Џамићев дипломски рад купљен на сајту за продају семинарских, мастер и других радова. О овом случају је, каже, обавештено, тужилаштво. Џамић за „Новости“ каже да ниједна од оптужби није истинита.

 

О овоме је у петак било речи и на седници Националног савета за високо образовање, јер је од Универзитета у Крагујевцу стигао допис са списима којима документују да је Џамић проширио дипломски и тако је настао мастер рад, а онда истом методом дошао и до доктората. Арсенијевић каже да је о овоме обавештено и тужилаштво.

– Ово је лов на вештице, по принципу „држ’те лопова“ – коментарише Џамић. – Дипломирао сам на Факултету политичких наука, а не на Универзитету Сингидунум, на сасвим другу тему од оне коју наводи Арсенијевић.

Он објашњава да су његов мастер рад и докторат недавно били на провери Етичке комисије Сингидунума, и то на захтев студенткиње којој је поништен докторат. Она је тада тражила проверу доктората чланова комисије у којој је био и Џамић. Тај документ је, каже, доставио члановима Савета за високо образовање, чијој седници је и сам присуствовао.

Уз материјал о државном секретару Савету је стигао и прилог на 120 страна, извештај Пореске управе, којима су, како објашњава Арсенијевић, доказане малверзације у Центру за контролу моторних возила Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу. Арсенијевић тврди да је тада центром управљао проф. др Бранислав Јеремић, садашњи в. д. председника Националног савета за високо образовање.

– Ово је последња прилика да свима вама честитам на високим етичким стандардима које сте исказали на крају мандата – иронично се Арсенијевић обратио члановима Савета. – Ваше неограничене моралне капацитете исказали сте тако што сте три пута расправљали о Универзитету у Крагујевцу и мени и донели необориве закључке, а да нисте од Универзитета или од мене затражили било какве доказе или документацију.

РЕАКЦИЈА

Професор Јеремић каже за „Новости“ да је био веома узбуђен на седници, као и да га је писмо са оптужбама на његов рачун, за које тврди да су неосноване, веома погодило.

Top