Home >> Друштво,Скандали >> Разрешени директори који су прикривали професора сексуалног манијака
Разрешени директори који су прикривали професора сексуалног манијака

У две чачанске школе узнемиравао ученице којима је предавао

Министар просвете Младен Шарчевић, разрешио је јуче дужности двојицу директора чачанских средњих школа који су у својим установама прикривали случај сексуалног узнемиравања ученика од стране професора социологије Гојка Вујиновића.

– У Школску управу су јуче стигла решења о разрешењу Драгана Ковачевића, директора Прехрамбено-угоститељске школе и Милорада Благојевића директора Медицинске школе, по пријави из Канцеларије заштитника грађана Србије. Ковачевић је своје решење потписао и преузео, а Благојевић се јавио и рекао да ће то учинити у наредним данима – рекли су у Школској управи у Чачку.

О скандалу какав се не памти у школама у Чачку „Блиц“ је писао у марту. Девојчице су до детала описивале са каквом гадостима су се сусретале на часовима у школи и шта је поменути професор, у то време пред пензијом, радио.

– Професор је почео да се тресе и да прави чудне гримасе, уз изговор да ми „преноси биоенергију“. Питао ме је да ли осећам додир, на шта сам одговорила да не разумем какав додир то треба да осетим, а он ми је одговорио „додир мојих усана“. Приметила сам да професор испред мене симулира сексуални однос. Док сам излазила из учионице, питао ме је: „Да ли је био довољно тврд и велик?“

Овим речима ученица Медицинске школе описала је сексуално узнемиравање које је прошле године доживела. Професора социологије Гојка Вујиновића пријавило је још пет ученица те школе, али и четворо ђака Прехрамбено-угоститељске школе, будући да он наставу држао у две чачанске средње школе.

Како директори ових установа, и поред тога што су били упознати са наводима напаствованих девојака, нису казнили наводног блудника, случај је преузела канцеларија заштитника грађана.

Заменица омбудсмана Гордана Стевановић урадила је контролу и сачинила извештај. У њему се, поред осталог, наводи да су две ученице у априлу прошле године разредној старешини пријавиле да су доживеле „сексуално злостављање, узнемиравање и злоупотребу наставника“, а да су се на састанку одељенске заједнице оптужбама придружиле четири девојке. Све су захтевале да им наставу из социологије држи други професор.

gordana s

У извештају заменице заштитника грађана наведено је да су се педагогу због тог професора Прехрамбено-угоститељске школе обратиле три ученице и један ученик.

У Медицинској школи је био покренут дисциплински поступак против њега и он је привремено био удаљен с посла. Полиција је случај проследила Основном тужилаштву, али се тужилац изјаснио да нема елемената кривичног дела, па је професор враћен на посао.

Са друге стране, у Прехрамбено-угоститељској школи дисциплински поступак није ни покренут, а човек кога су ученице оптужиле за сексуално злостављање све време им је предавао.

Заменица заштитника грађана предложила је да због утврђених пропуста директори две чачанске средње школе буду разрешени дужности јер нису предузели мере из својих надлежности „ради заштите више ученика који су пријавили директно и индиректно сексуално злостављање, злоупотребу и узнемиравање од наставника“, те да би требало „утврдити одговорности и санкционисање пријављеног наставника за повреду забране злостављања и сексуалне злоупотребе“. То се тек пет месеци касније догодило.

(Блиц)

One Comment

  1. gabrijela каже:

    Čačak, beše, srediste jednog jakog sindikata i čvor otpora nekih čvrstih nastavnika…?
    Šta bi s bludnim profesorom? Jel dokazan prestup? Osudjen? Kaznjen? Il direktori stradaše ‘nako, po formacijskoj poziciji?
    Msm, nek direktora žali njegovo Društvo, al sutra ce mečka i na našem pragu zaigrati..

Top