Home >> Саопштења >> Разговори о образовању у САНУ

Разговори о образовању у САНУ

Данас је у Српској академији наука и уметности одржан округли сто на тему реформa гимназија у оквиру циклуса „Разговори о образовању“.

На позив академика Владимира Бумбаширевића, председника Академијског одбора за образовање, учешће у округлом столу узели су Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, Раде Зејак, бивши директор Шесте београдске гимназије, др Снежана Медић, редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду и експерт за сарадњу са високошколским установама у оквиру пројекта државне матуре и др Војислав Андрић некадашњи председник Заједнице гимназија Србије. Модератор округлог стола био је др Иван Ивић, а све присутне поздравио је председник САНУ академик Владимир Костић.

Председник Форума београдских гимназија истакао је да реформа која је спроведена у време министра Младена Шарчевића није унапредила наставу у гимназијама, као и да су ученици додатно оптерећени изборним програмима. Осим тога, истакнута је неопходност промене система оцењивања и опсежније курикуларне реформе. Када је реч о државној матури, Марков је истакао да није сигуран да ће она стартовати 2024. године, да је и раније одлагана, као и да би њено увођење могло допринети подизању квалитета гимназијског образовања.

Став свих присутних био је да су промене у гимназијском образовању неопходне, као и да би оне морале кренути из базе.

Top