Home >> Друштво >> Расправа у Скупштини о електронским уџбеницима

  • Форум
  • Коментари су искључени на Расправа у Скупштини о електронским уџбеницима
Расправа у Скупштини о електронским уџбеницима

„Блиц“:

Посланик ДС: Деца немају ни за ужину. Шарчевић: Држава ће дати таблете

Скупштина Србије наставила је данас расправу о Предлогу закона о уџбеницима, просветној инспекцији, националном оквиру квалификација, као и Предлогу закона о е управи и национаној инфраструктури геопросторних података.

Министар просвете Младен Шарчевић казао је да се Предлогом закона о уџбеницима омогућава процес дигитализације наставног садржаја и доношење стратегије коришћења дигиталних уџбеника.

Он је објаснио да се Предлогом закона о Националном оквиру квалификација омогућава лакша мобилност радне снаге.

Посланик ДС Радослав Милојичић указао је данас да је економска ситуација у Србији таква да родитељи не могу да приуште ужину за децу, а не таблете који су неопходни за дигиталне уџбенике, на шта му је министар Шарчевић одговорио да ће се за то побринути држава.

Посланици опозиције критиковали су што се закон доноси по хитном поступку, а указали су да је иста владајућа већина Закон о уџбеницима усвојила 2015. године, а сада се поново о томе расправља.

Они сматрају да је владајућа коалиција поднела преко 300 амандмана на Предлог закона о Националном оквиру квалификација како би, по њиховој оцени, онемогућили опозицију да говори.

Образлажући Закон о е управи, министар Бранко Ружић је рекао да ће комуникација грађана и администрације бити олакшана путем портала еУправа, док ће се законом о националној инфраструктури геопросторних података омогућити бољи пословни амбијент.

Шарчевић: Уместо лова на вештице тражимо резултате

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је изјавио да ће нови Закон о уџбеницима омогући јефтиније уџбенике тако што ће школе моћи да их набављају преко школских задруга, чием ће избећи посреднике.
 
Он је у скупштинској расправи о то законском тексту навео да у Србији постоји око 80 школских задруга, да оне функционишу према старим стандардима, али да ће нови бити донети седмог априла.

Шарчевић је негирао оцене опозиције која сматра да Закон о уџбеницима из 2015. године није испунио циљеве, наводећи да један циљ свакако јесте остварен, а то је транспарентност.

Посланица СРС Ружица Николић је, говорећи о Закону о просветној инспецији, навела да се они не баве суштином него формом и да се све своди на папиролгију и испуњавање фомалности које нису најважније.

– Нико не води рачуна о проблемима са којима се суочавају наставници и ученици, садржајем наставе и односом ученика и наставника – рекла је Николић.

Шарчевић је подсетио да је Скупштина усвојила Закон о платним разредима те поновио да ће се на основу њега вредновати резултати просветних радника.

– Уместо лова на вештице тражимо исход и резултате. Они који лошије раде биће слабије плаћени, поставиће се питање лиценце, па да видимо да ли им се исплати да раде лоше – одговорио је Шарчевић.

Скупштинску расправу обележила је и полемика посланице СРС Вјерице Радете и председавајућег Владимира Маринковића.

Незадовољна начином на који води седницу, она му је поручила да претерује са „додворавањем коалиционом партнеру“.

– Нико вас 20 година није истерао из власти, неће ни убудуће – рекла је Радета, а Маринковић је позвао да се усредсреди на оно што је тема.

Она је на то рекла да је врло усредсређана на тему за разлику од њега.

Србислав Филиповић из СНС-а је позвао посланике опозиције да прочитају предлог закона пре него критикују, наводећи да су бесплатни уџбеници „дивна идеја и сан сваког човека“, али да нигде на свету нема ништа бесплатно, те подсетио на то куда нас је одвело што су они вреем док су били на власти делили бесплатен уџбенике.

Навео је и да СНС жели да системским реформама ученицима понуде знања која ће им бити употребљива у 21. веку.

Маја Виденовић из ДС је приметила да Србија нема новца за бесплатне уџбеника али да има за јелке и гондоле, док је Љубица Мрдаковић-Тодоровић (СНС) у дискусији рекла да та странка подржава предлоге закона који су на дневном реду и да ће гласати за њих.

Top