Home >> Образовање >> Рани сина пак шаљи на ЧОС

Рани сина пак шаљи на ЧОС

Ученицима завршних разреда средњих школа у Србији у другом полугодишту школске 2018/19 године на часовима разредне наставе биће представљени знања и вештине за потребе земље у условима ванредног и ратног стања, речено је данас у Лесковцу на координационом састанку.

Састанак надлежних у Јабланичком округу је организован на основу одредби Закона о војној, родној и материјалној обавези којима је прописано да и средњошколци припадају оној категорији грађана који треба стекну знања и вештине за потребе земље у условима ванредног и ратног стања.

Начелник Центра Министарства одбране Лесковац потпуковник Драган Милић рекао је да је циљ састанка упознавање и пружање стручне помоћи непосредним извођачима наставе уједно и достављање разрађених тема планираних за извођење.

Ученици завршних разреда би требало да у трајању од четири часа обуке пређу кроз 11 тема које су груписане у четири групе, а Милић је нагласио да ће се начин извођења наставе суштински разликовати од приступа некадашењег предмета Општенародне одбране и друштвене самозаштите.

На питање шта ће се десити ако неко од матураната не жели да слуша то предавање није прецизно одговорено, уз објашњење да се ради о часу разредне наставе и да ће разредни старешина да поступа у складу са тим. На тим часовима неће бити приказивано оружје уживо већ ће бити организован посебан приказ оружја у касарнама у оквиру „отвореног дана“ као што се то и до сада радило за градјанство.

Извор: Данас

Top