Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат >> Радник у пензију иде својом вољом
fbg go

Главни одбор ФБГ

Како Вербић види рационализацију

 

Повод за овај коментар је најновији допис Министарства просвете, у коме се директорима школа „препоручује“ шта да раде са нашим колегиницама које су напуниле 60 и по година старости.

Да бисмо на најједноставнији начин објаснили сву бесмисленост примене Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, посебно  у образовању, пођимо од ординарне чињенице:

 

Радник у пензију иде СВОЈОЈ ВОЉОМ. Нико га не може отерати у пензију, ако он то неће!!!!

 

Из тог разлога, у свим правним нормама се говори о ПРАВУ на разне облике пензије, а не о ПРИМОРАВАЊУ. Чак и она: „по сили закона“ садржи у себи елементе добровољности, јер, нико не може предати захтев за ваше пензионисање ОД ВАС САМИХ!!

Да будемо још јаснији: НИЈЕ ТАЧНО да радник, када напуни 65 година живота, МОРА ДА ИДЕ У ПЕНЗИЈУ!

Тај исти радник МОРА само да напусти установу у јавном сектору (ако којим случајем ради у таквој) и да узме радну књижицу, а где ће он даље – то сам Бог зна!

На пример, он сутрадан може да се запосли код своје сестричине у пицерији и да буде у радном односу до своје 123. године. Ипак, чак и у том случају, сваки нормалан човек ће СВОЈОМ ВОЉОМ узети и пензију која му припада.

„Понудити запосленима наставак радног односа“??? Не, него ће директор рећи: „Марш у пензију“? А шта ако дотична колегиница каже: „Нећу“? Хоће ли је директор стрпати у затвор? Хоће ли је санкционисати? На основу које правне норме? Додуше, може да јој отказ, али је велико питање како ће гласити такво решење о отказу, јер горепоменути закон не разматра ту ситуацију. Другим речима – то пада на суду.

С обзиром да му правне норме нису у сагласју са мотивима и квалитетом његове  правне службе, Министарство просвете се „упецало“ у овај новопрокламовани закон к`о пиле у кучине. Хаос који је настао у српској просвети, првенствено заслугом самог министра просвете Срђана Вербића, све је већи и већи.

Ево, јуче, Министарство шаље школама нови допис, у коме ПРЕПОРУЧУЈЕ!!! Као и увек до сада, када нема никакво паметно решење. Не наређује, већ објашњава и препоручује, а уствари прећутно признаје да наше колегинице, које „испуњавају услов“,

 

НЕ МОГУ БИТИ ОТЕРАНЕ У ПЕНЗИЈУ БЕЗ СВОЈЕ ВЛАСТИТЕ ОДЛУКЕ!

 

Читајте и уживајте:……….

 

dopis min

4Comments

 1. gabrijela каже:

  @vodenicar
  Sto? Ne ide voda na Vasu vodenicu? Bar Vam je zanat zlatan, dusu dao za izolaciju u dubokoj divljini.

 2. Воденичар каже:

  Мука ми је од свих вас и младих и маторих у просвети…

 3. gabrijela каже:

  Hvala Bato, nasmejasmo se. U moru cemera oko nas smeh deluje lekovito. I mada ce mnoge mladje kolege zbog ovoga biti razocarane, nekorektno je da se ljute na starije kolege. Oni samo koriste svoja prava i nicim ne ogranicavaju njihova. Jer je jedna od osnovnih manipulacija javnoscu da u skolama sede neki matori neradnici i zauzimaju mesta petnickim talentima koji bi, da imaju priliku, preporodili prosvetu. Istina je da je u drzavi propast, da mladi odlaze vec 20 godina i odnose svoju nerodjenu decu. Zbog toga nema ucenika, uskoro ce biti dovoljno par skola u velikim gradovima..

  • TB каже:

   Mlađe kolege će biti razočarane ne-primenom ovog diskriminatornog zakona?! Pa, msm, boli me uvo za takve mozgiće koji bi iz sitnosopstveničkih interesa podržavali i žute trake i gasne komore.
   Ono, znam da nije svakom jasno šta su ustavom garantovana ljudskra prava, radna prava, ali nek se obrazuju malo pre nego što se „razočaraju“. Uostalom, kolege su valjda uspešno položile ispit za licencu, pa nek obnove gradivo vezano za ustav i zakone.

Top