Home >> Друштво >> Радници: Премијерка да дође у Крагујевац!

Радници: Премијерка да дође у Крагујевац!

Коментар ФБГ: И Брнабићева, попут Дачића, изјављује да је штрајк радника Фијата политички обојен. И она сматра да политиком може да се бави само она, а не радници фабрике Фијат у Крагујевцу. С којим правом? Неко има нешто против ове власти па се зато буни, а не због мизерних плата? Јад и беда српске политике!


Радници ФИЈАТ-а: Премијерка да дође у Крагујевац са преговарачким тимом

Радници крагујевачке фабрике Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) који су у штрајку затражили су данас од премијерке Србије Ане Брнабић да хитно оформи преговарачки тим или кризни штаб за посредовање измедју пословадства компаније и Штајкачког одбора.

Они су на протесту испред Скупштине града позвали премијерку да дође у Крагујевац, са министрима, како би започели преговоре са штрајкачима, уместо да се поруке размењују преко медија.

На протесту је око 300 радника прве смене ФЦА, док радници друге смена штрајкује на својим радним местима.

Радници су градоначелника Крагујевца Радомира Николића питали да ли је добио одговор од председника Србије Александра Вучића на њихово раније питање да ли пословодство ФЦА поштује Устав и законе Србије.

Захтев штрајкача је да градска управа сазове седницу Градског већа са Штрајкачким одбором, како би се нашло решење за раднике фабрике аутомобила, чији је већински власник италијански Фијат, а Влада Србије има удео од 33 одсто.

Председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић је рекао да га је заболела изјава премијерке да јој је он забранио улазак у фабрику, јер то није тачно.

Он је навео да је већ првог дана штрајка, 27. јуна, позвао премијерку на преговоре, али да није био сигуран да ће је пословодство фабрике пустити да уђе у погон.

Марковић је одбацио тврдње Ане Брнабић да је у у штрајк у ФЦА умешана политика.

„Нема политике, нема преваре, нема манипулација радницима“, рекао је Марковић и поновио спремност радника да преговарају о постављеним затевима о повећању зарада и бољој организацији посла.

Радници ФЦА, по његовим речима, не траже од Владе Србије да им повећа зараде, већ од Фијата од чијег руководства очекују да учествује у преговорима, како би штрајк био прекинут, покренута производња и радници примали плате. 

Марковић је затражио да Фијат поштује законе Србије и указао да је зарада запослених у ФЦА од 36.000 „недостајна“.

„Тражимо да се заустави нехуман однос послодавца према радницима, урушавање њиховог социјалног статуса, као и владивну права“, рекао је Марковић.

Председник Савеза самосталног синдиката Крагујевца Југослав Ристић је рекао да је данас „дан поноса јер су радници одлучили да не пристају да буду јефтина рада снага“. 

Он је истакао да Фијат неће отићи из Србије због штрајкача јер нигде неће добити тако повољне услове и јефтину радну снагу.

Навео је да, на пример, Фијатови радници у Пољској имају дупло веће зараде него у Крагујевцу.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић је представницима Штрајкачког одбора рекао, како су они саопштили учесницима протеста, да ће хитно бити сазвана седница Градског већа о ситуацији у ФЦА и да ће градска управа позвати премијерку за коју сматрају да има кључну улогу, да додје на тај састанак и да почну преговори.

За сутра је заказан нови потест радника ФЦА испред Скупштине града на којем ће симоболично бити постављени сто и столица за преговоре.

(Бета)

Top